Vizjak meni, da je projekt TEŠ 6 v tej fazi neracionalno zaustavljati. Foto: BoBo
Vizjak meni, da je projekt TEŠ 6 v tej fazi neracionalno zaustavljati. Foto: BoBo

Če zaustavimo TEŠ in začnemo pridobivati energijo iz obnovljivih virov, pridemo hitro do točke, ko ne bomo imeli energije niti za razsvetljavo.

Direktor TEŠ-a Simon Tot
Gregor Golobič
Golobič meni, da je smiselno zaustaviti gradno TEŠ 6. Foto: BoBo

A bo TEŠ določal energetsko politiko Slovenije? Ne, to je stvar vlade, ne pa da bo ena firma jemala za talca vso Slovenijo.

Vili Kovačič, civilna iniciativa
Teš
Osnutkek nacionalnega energetskega programa, ki je do 15. oktobra v javni obravnavi, ponuja več scenarijev razvoja slovenske energetike - vsi predvidevajo jedrsko opcijo, določeni vključujejo tudi TEŠ 6 in drugi blok nuklearke. Foto: BoBo

Parlamentarni odbor za gospodarstvo je obravnaval noveliran investicijski program za projekt izgradnje TEŠ-a 6. Člani odbora so s sklepom pozvali vlado, da se v roku enega meseca opredeli do poroštva za izgradnjo bloka 6.

"Stroški prekinitve projekta 1,8 milijarde evrov"
Direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač je dejal, da je vlada ob obravnavi poročila sprejela sklep, s katerim je Holding Slovenske elektrarne (HSE) pozvala, naj zagotovi spoštovanje zakona o javnem naročanju pri izvajanju projekta TEŠ-a 6, vendar, kot pravi, HSE kljub temu še zmeraj ne spoštuje omenjenega zakona.

Vlada je HSE prav tako pozvala k imenovanju revizorja za preveritev družbe TEŠ, d. o. o., vendar po njegovih besedah ministrstvo ni bilo obveščeno, ali so bili postopki za imenovanje revizorja sproženi ali ne.

Generalni direktor HSE-ja Matjaž Janežič pa nasprotno zatrjuje, da HSE izpolnjuje vse zahteve, ki jim jih je naložila vlada. Poudaril je, da zaključki revizije ugotavljajo, da je projekt izgradnje TEŠ-a 6 tehnološko primeren in okoljsko sprejemljiv v okvirih, ki jih nalaga zakonodaja.

"Projekt je v teku, pogodbe so bile podpisane. Če projekt ne bi bil kakovosten, tudi ne bi dobili sredstev," je poudaril Janežič in še dodal, da bi stroški prekinitve projekta in izvedba revitalizacije blokov 4 in 5 znašali 1,8 milijarde evrov.

"Ustavitev projekta, ki bo prinašal izgubo, smiselna kadar koli"
Predstavniki civilnih iniciativ, ki se zavzemajo za prekinitev projekta izgradnje TEŠ-a 6, pa so na seji opozorili, da nekatera dejstva, ki se predstavljajo javnosti, preprosto niso resnična. Kot "grobo pretiravanje" so označili navedbe, da se obratovalna doba blokov 4 in 5 izteče čez eno leto, saj se po njihovih trditvah amortizacijska doba bloka 4 izteče leta 2023, bloka 5 pa leta 2028.

"A bo TEŠ določal energetsko politiko Slovenije? Ne, to je stvar vlade, ne pa da bo ena firma jemala za talca vso Slovenijo. Tako daleč ste pripeljali zadeve, da pol Slovenije misli, da zaradi stroškov ne moremo iti nazaj. A je to pravilna pot? Daleč od tega," je poudaril Vili Kovačič, predstavnik civilne iniciative.

Dodal je še, da bodo v civilnih iniciativah pred glasovanjem o poroštvu poslance opozorili, da premislijo, kaj se Sloveniji izplača, ustaviti projekt ali ga izvesti do konca. "Menim, da je ustavitev projekta, ki bo prinašal izgubo, smiselna kadar koli. Ocene o stroških, ki bodo nastali, če se zadeva ustavi, so absolutno previsoke," je sklenil.

Frangež: Investicija začeta na netransparenten način
Matevž Frangež
(SD) je kot osnovno težavo izpostavil, "da je bila investicija začeta na netransparenten način, dovoljenja pa so bila na številnih stopnjah dana na pomanjkljivi pravni podlagi". Dodal je, da sicer razume cilje, ki so osredotočeni na to, da je treba obdržati lokacijo v Šoštanju, saj bi s tem ohranili veliko delovnih mest, pri tem pa je opozoril, da "neodvisne študije kažejo, da je mogoče z vlaganjem v obnovljive vire ustvariti sedemkrat več delovnih mest".

"Bojim se, da bo potem, ko bo DZ sprejel zakon o poroštvu, ta investicija slej ko prej nasedla," pravi Frangež, saj po njegovih besedah na primer ni upoštevano, kakšne odpustke bomo morali plačevati zaradi izpusta toplogrednih plinov.

Barovič: Ima država denar za poroštvo?
Tudi Bogdan Barovič (SNS) opozarja, da je bil projekt peljan netransparentno, kar po njegovem mnenju dokazuje dejstvo, da je bilo neuradno v projektu porabljenih že 400 milijonov evrov. "Ni prav, da se delamo, da nič ne vemo," je izpostavil.

Kot pozitivno je pri projektu izpostavil razvoj Šaleške doline, energetsko neodvisnost države in čistejše okolje, na drugi strani pa je opozoril na nekatere izrazite vidike projekta, npr. izjemno podražitev projekta. Vprašal se je, ali država sploh ima denar za poroštvo pri projektu, hkrati pa je tudi spomnil, da je premier Borut Pahor zatrdil, da Slovenija ne bo vzela več nobenega posojila, "kar poroštvo zagotovo je".

Gregor Golobič (Zares) je izpostavil, da je izgradnja TEŠ-a 6 projekt zdajšnje in ne prejšnje vlade, kot enega glavnih protagonistov projekta pa je označil nekdanjega direktorja HSE-ja Boruta Meha. Golobič je povedal, da je projekt mogoče in tudi smiselno zaustaviti. Ob tem je še opozoril, da se področje energetike v Sloveniji upira vpogledu javnosti v njeno delovanje in transparentnosti.

Vizjak: V tej fazi je projekt neracionalno zaustavljati
Andrej Vizjak
(SDS) je dejal, da je bila izgradnja bloka 6 TEŠ-a prioritetni načrt na energetskem področju že v Janševi vladi, s čimer je demantiral Golobičeve navedbe. Poudaril je, da so takrat bile razmere na energetskem trgu drugačne, da se je napovedovala povečana poraba električne energije in s tem njeno pomanjkanje.

Takoj, ko se je obdobje konjunkture končalo, je, kot pravi, skupaj z Bogovičem opozarjal aktualno vlado na to, ali je projekt še zmeraj ekonomsko upravičen, vendar se je koalicija odločila, da projekta ne prekine. Prepričan je, da je projekt zdaj pripeljan že tako daleč, da bi ga bilo neracionalno zaustavljati, treba pa je storiti vse, da bodo stroški čim nižji.

"Nesreča projekta je tudi, da se je v celoti spolitiziral v zadnjih nekaj letih. 'Prepucava' se med (nekdanjimi) koalicijskimi strankami. Kaj je motiv, lahko samo špekuliram," je izpostavil in dodal: "Ogromno se politizira, projekt pa se samo draži."

Bogovič kritičen do vodenja investicije
Franc Bogovič
(SLS) je bil kritičen do vodenja investicije. Kot glavnega krivca pa vidi vlado, ki je lastnik celotnega energetskega področja.

Bojan Kontič (SD) je podprl projekt in poudaril, da je učinkovita in hitra izgradnja TEŠ-a 6 v interesu Slovenije, težava je, kot pravi, le v tem, da se ne sprejme dokončna odločitev glede izgradnje. "Zadeva ni šla tako, kot so nasprotniki bloka 6 želeli, zato so bile tudi kadrovske menjave. Cilj je bil ustavitev tega projekta. Nasledniki pa so ocenili, da je ta projekt dober," je dejal.

Projekt TEŠ-a 6 vreden 1,3 milijarde evrov
Kot razkriva zadnji noveliran investicijski program za načrtovani šesti blok šoštanjske termoelektrarne, je projekt zdaj vreden 1,3 milijarde evrov. Recenzijsko poročilo noveliranega investicijskega programa pa ugotavlja, da so v noveliranem programu ustrezni tako tehnologije kot tehnološki proces in oprema, projekt pa naj bi bil ekonomsko sprejemljiv.

Novelacija programa za TEŠ 6, ki so ga predstavili sredi avgusta, je sicer potrebna za pridobitev državnega poroštva za 440 milijonov evrov oz. 80 odstotkov posojila pri Evropski investicijski banki.

Če zaustavimo TEŠ in začnemo pridobivati energijo iz obnovljivih virov, pridemo hitro do točke, ko ne bomo imeli energije niti za razsvetljavo.

Direktor TEŠ-a Simon Tot

A bo TEŠ določal energetsko politiko Slovenije? Ne, to je stvar vlade, ne pa da bo ena firma jemala za talca vso Slovenijo.

Vili Kovačič, civilna iniciativa