Slovenska pokopališča so 1. novembra polna sveč. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Slovenska pokopališča so 1. novembra polna sveč. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Za odpadke iz sveč mora nekdo poskrbeti. S pokopališč so jih dolžna odpeljati komunalna podjetja, z deponij v predelavo pa proizvajalci, pridobitelji ali uvozniki. Ti so pri nas povezani v dve tako imenovani shemi – vodita jih ljubljanski podjetji Prons in Interseroh.
Ti sta po zakonu dolžni poskrbeti za zbiranje in predelavo glede na svoj delež prodanih sveč in obe zagotavljata, da sta za svoj delež odpadnih nagrobnih sveč že poskrbeli.
Kdo pa bo poskrbel in z odlagališč v predelavo odpeljal več sto kubičnih metrov preostalih, pa ni jasno.

V Mariboru nimajo več kam s svečami
V mariborski Snagi, kjer odpadnih nagrobnih sveč nimajo več kam dati, na težavo opozarjajo že nekaj časa. Pomočnik direktorja Snage Branko Kosi pravi, da imajo trenutno 240 kubičnih metrov odpadnih sveč v kesonih, več takšnega odpadnega materiala pa ne morejo sprejeti.

Nekateri svečarji ne poskrbijo za odpad
Kot kaže, pa sveče izdeluje in prodaja precej svečarjev, ki - vprimerjavi s Pronsom in Interserohom - ne poskrbijo za odpad. Direktorica podjetja Interseroh Mateja Mikec nam je povedala: "Prvič, morajo se vključiti v to shemo, drugič, tem shemam morajo plačevati oz. javljati tiste količine, ki jih dajejo na trg, in tretjič, tem shemam plačevati realne in dejanske stroške ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami. Izogibanje tem obveznostim je tisto, kar nam povzroča probleme."
Rešitev uvedba enotnega seznama svečarjev?
Predlog izboljšav, predvsem uvedbo enotnega seznama vseh svečarjev in točnih količin, so že predstavili na okoljskem ministrstvu, a naj bi za zdaj ostalo le pri dogovarjanju. Opozarjajo še, da količina odpadnih sveč na odlagališčih raste predvsem zaradi nepoštenosti nekaterih svečarjev, proizvajalcev in uvoznikov.
Pred nami je prvi november, ko bo kup sveč postal gôra.