Požar na Sveti Gori so gasilci sicer ukrotili, še vedno pa obstaja nevarnost, da bi se požar ponovil. Foto: Aleš Leban
Požar na Sveti Gori so gasilci sicer ukrotili, še vedno pa obstaja nevarnost, da bi se požar ponovil. Foto: Aleš Leban
Vodjo goriških gasilcev presenetili z opominom

Inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami je Vendraminu očital, da ni upošteval navodila, po katerem bi se morali ob detonacijah ostankov orožja iz druge svetovne vojne umakniti en kilometer stran. Vendramin pa meni, da je to navodilo popolnoma neživljenjsko.

Področje, kjer je v sredo divjal požar, je namreč posejano z neaktiviranimi bojnimi sredstvi iz druge svetovne vojne. Po navodilih, ki jih je pred leti izdala Uprava za zaščito in reševanje, bi morali gasilci, takoj ko zaslišijo pokanje oziroma opazijo neaktivirano bojno sredstvo, intervencijo prekiniti in se uskladiti z regijsko enoto za varstvo pred neaktivnimi bojnimi sredstvi.

"Če bi se držali navodil, bi bila škoda večja"
Vendramin je opozoril, da bi se, če bi se gasilci držali tega navodila, požar širil, gasiti ga pa ne bi smeli, saj bi se morali umakniti. Obenem bi morali evakuirati celotno vas Grgar, odklopiti plinovod in elektriko, najverjetneje pa tudi zapreti bližnjo elektrarno in samostan.

Vodja novogoriških gasilcev sicer odločitev inšpektorja razume, saj je ta ravnal po danih navodilih. Vendar obenem trdi tudi, da prejeti opomin predstavlja zanj oteževalno okoliščino, saj prenaša celotno odgovornost na vodjo gasilcev in njegove odločitve, ali naj gasijo ali ne. Obenem pa je dodal, da je bila v intervenciji v sredo "zagotovljena popolna varnost za vse gasilce", saj so takoj na začetku intervencije vanjo vključili tudi poveljnika enote za neaktivirana bojna sredstva.

Gasilci so v sredo sicer slišali pet detonacij, ki pa naj bi bile manjše. Ob tem je Vendramin opozoril, da na tem območju gasilci že desetletja gasijo na enak način in do zdaj jih še nihče ni prišel opomnit. Po njegovem menju bi morali zato preoblikovati način sodelovanja strokovnjakov za gasilstvo in pirotehniko na ravni države. Na vprašanje, ali bi ob novem požaru na Sveti Gori ravnal drugače, pa Vendramin odgovarja, da bi ravnal enako, kot je ravnal v prejšnjih gašenjih.

"Očitno je prišlo do nesporazuma"
Na inšpektoratu pa so pojasnili, da je pri vsem skupaj očitno prišlo do nesporazuma in da so omenjena navodila zgolj priporočila. Dodali so tudi, da proti Vendraminu ne vodijo nobenih kazenskih postopkov.

Na območju ostaja požarna straža
Sredni požar so novogoriški gasilci sicer uspešno ukrotilil, še vedno pa na tem območju ostaja požarna straža. Na območju je še nekaj nevarnih žarišč, ki bi lahko ob ustreznem vetru znova zanetila požar.

L. L.

Vodjo goriških gasilcev presenetili z opominom