V Kanalu protest zaradi onesnažene vode

Julija je v vodovodni sistem naselja Anhovo vdrla onesnažena voda. 79 prebivalcem, ki se oskrbujejo iz tega sistema, od takrat pitno vodo 30 gospodinjstvom dovažajo gasilci s cisterno, le za druge sanitarne namene jo lahko uporabljajo iz pip.

Zaradi onesnaženja vodovoda v Anhovem se je danes vodstvo občine Kanal ob Soči sešlo s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), inšpekcijskih služb, domačinov in družbe Eternit, ki je zakrivila vdor vode iz čistilne naprave v javno vodovodno omrežje pred mesecem dni. Prebivalci Anhovega niso dobili vseh odgovorov, zadovoljni pa so z zagotovilom o stalnem nadzorovanju kakovosti vode v prihodnje, je za Radio Slovenija poročal Valter Pregelj.

"Razmišljamo o vzpostavitvi dodatnega nadzora nad kakovostjo vode, s katerim bi se vsi skupaj prepričali, da v vodi ni nekih snovi, ki bi predstavljale nevarnost za zdravje uporabnikov," je dejala Bonja Miljavac z NIJZ-ja. Nadzor bo opravljal akreditiran laboratorij, rezultati zadnjih analiz vode so ustrezni, a dolgoročno se lahko okoliščine spremenijo, dodajajo na inštitutu.

V družni Eternit, ki je krivec za onesnaženje javnega vodovoda, pa znova zagotavljajo, da se podoben napad ne more več zgoditi.

Težave pri zagotavljanju neoporečne pitne vode v Anhovem