Mladi za podnebno pravičnost so razgrnili velik transparent z zapisom
Mladi za podnebno pravičnost so razgrnili velik transparent z zapisom "odstop". Foto: BoBo/Borut Živulović

"Sporočilo izida referenduma je jasno – Vizjak ni minister za okolje. Dejstvo, da ves čas podpira okolju škodljive zakone, daje prednost kapitalu, in ne naravi ali ljudem, vedno nasprotuje mnenju stroke in okoljevarstvenih organizacij in da njegove politike ne podpira velika večina Slovenk in Slovencev, je več kot očiten razlog, da mora odstopiti," je v izjavi pred stavbo okoljskega ministrstva v Ljubljani poudaril predstavnik gibanja Jan Štrukelj.

Po mnenju gibanja je minister večkrat pokazal tudi neprimeren odnos do volilnega telesa s tem, ko je volivce označil za čustvene, nesposobne samostojnega in racionalnega razmišljanja in presoje ter nepismene.

Sorodna novica Kovač: Narava, skupnost in javno dobro so enotne vrednote. Vizjak: Referendum je bil zlorabljen.

"Demokratični procesi v državi so pomanjkljivi in nezanesljivi"

"Nedopustno se nam zdi, da na tako vplivnem položaju ostane nekdo, ki s toliko zaničevanja in pokroviteljstva razmišlja o ljudeh in medtem sprejema odločitve, ki vplivajo na prihodnost vseh, sploh pa nas, mladih," je opozoril Štrukelj.

V gibanju so do Vizjaka kritični, da je od samega začetka deloval v nasprotju z mnenji stroke, med referendumsko kampanjo pa mu ni uspelo poiskati niti enega neodvisnega strokovnjaka, ki bi zagovarjal spremembe zakonodaje. To je po mnenju gibanja v nasprotju z demokratičnimi procesi odločanja, zaradi česar se jim zdi nedopustno, da bi tolerirali ministrov obstoj na trenutnem položaju.

Spomnili so, da so dejavno sodelovali pri referendumski kampanji, se množično odpravili na volišča in se odločno postavili v bran skupne prihodnosti in prihodnosti voda. "Skupaj smo zaščitili pitno vodo, obvodne ekosisteme in jih ohranili javno dostopne. Ker narava ni nikogaršnja last. Na voliščih smo pokazali svojo voljo in moč – tisto, ki nam jo nedemokratično odvzemajo že dolgo. Boj bomo nadaljevali. Ne le proti Vizjaku in škodljivim posledicam njegovega ministrovanja, ampak proti vsem nevarnim potezam te in prihodnjih vlad, ki ogrožajo našo pravico do dostojnega in zdravega življenja na biotsko pestrem in ohranjenem planetu," so še izpostavili.

Poziv k odstopu ministra Vizjaka

Opozorili so, da referendum o vsakem takem ali podobno škodljivem zakonu ni realistična ali trajnostna rešitev. To po njihovem mnenju dokazuje, da so demokratični procesi v državi pomanjkljivi in nezanesljivi, saj bi se "zelo hitro lahko zgodilo, da bi zakon, ki mu nasprotuje skoraj 90 odstotkov volivcev, bil sprejet". "Posamezniki, kot je minister Vizjak, imajo preveliko moč in na naš račun jim je omogočeno uveljavljati svojo voljo, ki je v nasprotju z voljo ljudstva. Prav zato, zraven takojšnjega odstopa ministra, dolgoročno zahtevamo in pričakujemo radikalno preoblikovanje in prevpraševanje obstoječega političnega sistema."

Štrukelj je poziv k odstopu ministra nato tudi oddal na recepciji ministrstva za okolje in prostor. Poziv so na ministrstvu prevzeli, predstavnik gibanja pa je ob tem dobil potrdilo, da bo minister Vizjak poziv tudi dobil.

Ministrstvo: Vizjak si bo še naprej prizadeval za ohranjanje okolja

Na ministrstvu so medtem v odzivu pojasnili, da si bo minister še naprej prizadeval za ohranjanje okolja, narave in slovenskih voda. Kot je Vizjak poudaril že po nedeljskem referendumu, je bil tudi namen in cilj zakona o vodah takšen – kako dodatno zaščititi priobalni pas, omejiti gradnjo in nameniti več sredstev za vzdrževanje vodotokov.

Pri tem je opozoril, da bodo zavrnitev zakona o vodah najbolj občutili ljudje, ki ob vsakih poplavah trepetajo za svojo varnost. Minister je obenem napovedal, da si bo tudi v prihodnje prizadeval za povečanje sredstev za vzdrževanje vodotokov in preprečevanje škode, ki jo povzročajo poplave, so še zapisali na ministrstvu.