Prešernov trg so napolnili nasprotniki novele zakona o vodah in pozivali h glasu
Prešernov trg so napolnili nasprotniki novele zakona o vodah in pozivali h glasu "proti" na nedeljskem referendumu. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na petkovem protestu, ki se je kot običajno začel ob 19. uri, je tokrat sodelovala tudi protestniška flota na Ljubljanici, ki je po reki na protest priplula do Prešernovega trga ob glasnem aplavzu in odobravanju zbrane množice. "Združimo se v boju za vodo, zavzemimo ulice, trge in tokrat tudi reke! Vsi na vodo za svobodo!" so napovedali petkovi protestniki.

Protestniki so trg napolnili s številnimi transparenti, ki so pozivali h glasu "proti" na nedeljskem referendumu, ob Prešernov spomenik pa postavili veliko maskoto ribe, ki je sporočala takisto. Na transparentih je med drugim pisalo "Voda, tekočina življenja! Do kdaj še?", "Poslanci nimate pravice odločati v škodo prebivalcev Slovenije", "4. val bo odplaknil vlado, mi smo 4. val!", "Za vsako politično rit, demokratično sredstvo raste", "Smrt korupciji, svoboda naravi" itd.

Protestniška flota je priplula na Prešernov trg.
Protestniška flota je priplula na Prešernov trg. "Na vodi za vodo in svobodo!" so sporočali. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Zakon bo padel v vodo"

Zbrane je med drugimi nagovoril predstavnik sindikata taksistov, ki je dejal, da bodo taksisti brezplačno upokojence v nedeljo vozili na volišča. "Taksisti verjamemo, da bo referendum uspel in da bo zakon padel v vodo," je dejal. Ob tem je poudaril razočaranje nad predsednikom države, kar je množica pospremila z glasnim žvižganjem in klici "booooo".

Protestniki so se dotaknili tudi na novo sprejetega zakona o nalezljivih boleznih (ZNB). Eden od transparentov ga je preimenoval v "Zloraba Nalezljive Bolezni – Zločin se Nadaljuje Brezobzirno". Jaša Jenull, eden vidnejših obrazov petkovih protestnikov, ki običajno povezuje program, je prav tako opozoril na nesprejemljivost novega ZNB-ja. "Naredili bomo vse, da se ne uveljavi, nikoli in nikakor!" je dejal.

Protestniško dogajanje so večkrat prekinili glasbeni vložki, tako je med drugimi zadonela tudi pesem Voda. "Pitna voda je zaklad, imel bi ga rad vsak. Čista voda za vse nas, prispevaj še ti svoj glas," je odmevalo na trgu.

Agitiranje le še do polnoči, potem volilni molk

Udeležba na predčasnih volitvah je bila izjemna in po Jenullovih besedah ni dvoma, da je velika večina glasovala proti, a to protestnikov ne sme uspavati, je opozoril. "Ne sme nas uspavati, do polnoči je še čas, da vzamemo telefon in pokličemo vse znance in jih vprašamo, ali gredo na referendum. Razložite jim, zakaj je to pomembno!" je pozval prisotne. Kvorum 340.000 prisotnih volivcev je treba doseči, je še dodal.

Letaki, nalepke in krede

Protestniki so ob tem razdelili tudi večjo količino propagandnega materiala v obliki nalepk in letakov, ki jih bodo trosili naokoli, ter kred, s katerimi bodo na pločnike in ceste napisali "proti" in razloge za takšno odločitev. Na trgu je množica večkrat glasno skandirala prav "proti".

"Že več kot 60-krat smo pokazali, da se ne damo. Upirali se bomo še naprej," je ob koncu protestniškega shoda napovedal Jenull, protestniki pa so ob tem pozvali, naj starejše osebe na volišča peljejo vsi, ki imajo to možnost.

Nato so se protestniki počasi razkropili naokrog, trg pa se je začel prazniti ob spremljavi glasbe. Za konec so med drugimi zavrteli tudi pesem Voda skupine Dan D.

Protestniki proti zakonu o vodah in proti ZNB-ju

V Protestni ljudski skupščini so v dneh pred protestom pozvali k množični udeležbi na ulicah tako proti spremembi zakonodaje o vodah, o čemer bomo volivci odločali v nedeljo, kot proti spremembam zakona o nalezljivih boleznih (ZNB). "V petek bo spet zagrmel naš glas upora z ulic, vsak od nas bo štel! Kdaj, če ne zdaj?" so zapisali pred protestom.

"Nedostopni spletni obrazci, onemogočanje glasovanja varovancem DSO-jev, prepričevanje volivcev s strani SDS članov volilne komisije, neuravnotežene debate na RTV Slovenija, sprejetje novega ZNB, fašizem v praksi," sporočajo petkovi kolesarji.