Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko je Državna volilna komisija (DVK) v nedeljo po referendumu preštela 99,9 odstotka glasovnic, se štetje nadaljuje. Okrajne volilne komisije bodo ugotavljale tudi izid glasovanja po pošti iz Slovenije.

Sorodna novica Proti noveli zakona o vodah glasovalo več kot 674 tisoč volivcev

Doslej je bilo preštetih 99,97 odstotka oddanih glasovnic. Proti uveljavitvi novele zakona o vodah je po zadnjih podatkih DVK-ja glasovalo 86,6 odstotka oz. 677.119 volivcev, s čimer so nasprotniki novele za skoraj še enkrat presegli potrebni kvorum za njeno zavrnitev. Za pa je po doslej preštetih glasovnicah glasovalo 104.793 ljudi oziroma 13,4 odstotka volivcev.

Referendumska udeležba je bila druga najvišja doslej. Po zadnjih podatkih okrajnih volilnih komisij je bila 46,15-odstotna, do zaprtja volišč je namreč svoj glas oddalo 783.976 volilnih upravičencev. Neveljavnih je bilo 1850 glasovnic. Večja, skoraj 58-odstotna, je bila le udeležba na referendumu leta 2007, ko so volivci zavrnili zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Ta referendum je potekal na isti dan kot drugi krog predsedniških volitev.

Naslednji ponedeljek, teden dni pozneje, bo znan izid glasovanja po pošti iz tujine. Na uradne izide pa bo treba še počakati, saj bo DVK poročilo o izidu glasovanja predvidoma sprejel 7. septembra.

Odzivi na nedeljski referendum

Taksisti na referendum brezplačno prepeljali skoraj 800 starejših

Taksisti so v večjih slovenskih mestih v nedeljo na volišča brezplačno prepeljali skoraj 800 stanovalcev domov za starejše, ki so se tako lahko izrekli o noveli zakona o vodah. Kot je povedala predstavnica Sindikata taksistov pri ZSSS-ju Petra Krištof, jih je odziv zelo presenetil, saj takšne številke niso pričakovali.

V Sindikatu taksistov so ob napovedi akcije zapisali, da je najbolj ranljiva družbena skupina ostala neslišana in spregledana, kot da so popolnoma nepomemben del družbe, in ne ljudje, ki so s trdim delom v preteklosti tlakovali sedanjost. Foto: EPA
V Sindikatu taksistov so ob napovedi akcije zapisali, da je najbolj ranljiva družbena skupina ostala neslišana in spregledana, kot da so popolnoma nepomemben del družbe, in ne ljudje, ki so s trdim delom v preteklosti tlakovali sedanjost. Foto: EPA

Za akcijo so se odločili, potem ko so številni prebivalci v domovih za starejše opozarjali, da kljub želji in nameri ne bodo mogli oddati referendumskega glasu, saj v domovih ne bo volišč. Ob tem so zamudili tudi rok za prijavo glasovanja po pošti. Sodelovalo je okoli 500 taksistov v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Novi Gorici, Novem mestu, na Bledu in v Bohinju. Po doslej zbranih podatkih so ljubljanski taksisti na volišča prepeljali več kot 300 starejših, v Mariboru nekaj več kot 150, v preostalih mestih pa skupaj skoraj 200 stanovalcev domov za starejše, ki so se večinoma za prevoz naročili vnaprej.

"Nekaj jih je poklicalo tudi še v nedeljo. Držali smo se pravila, da so bili v avtomobilu največ trije potniki, v kombijih pa največ pet," je povedala Petra Krištof. Ob tem je še poudarila, da so na volišča vozili oskrbovance domov, ne glede na to, kako so se ti odločili glasovati, saj to ni bil namen akcije. "Glasovanje je odločitev vsakega posameznika. Nam se preprosto ni zdelo prav, da so jim onemogočili glasovati po pošti," je še dodala.