V notranjosti države, najbolj pa na prehodu med Notranjsko in Primorsko, bo še v noči na nedeljo velika nevarnost poledice in žleda. Foto: BoBo
V notranjosti države, najbolj pa na prehodu med Notranjsko in Primorsko, bo še v noči na nedeljo velika nevarnost poledice in žleda. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je obiskal vas Slavina, kjer so zbrani nekateri delavci civilne zaščite in gasilci, ki še vedno neutrudno pomagajo prebivalcem. Foto: Urad predsednika republike
Žled je po podatkih Elektra Primorske povzročil izpade na območju Cerknega, Idrije, Tolmina in Bovca, težave pa so tudi v Vipavski dolini in na območju Črnega Vrha. Foto: Elektro Primorska
Žled lomi predvsem po Notranjskem in Primorskem
Več tisoč gospodinjstev še vedno brez elektrike

Pri oskrbi z elektriko bo pomagalo 13 pripadnikov 670. logističnega polka logistične brigade Slovenske vojske iz Slovenske Bistrice. Enota bo delovala na območju Postojne in Pivke s petimi dizelskimi električnimi agregati.

Predstavnikom civilne zaščite, gasilcev in policije pa se je uspelo prebiti na planoto Vojsko in odpeljati 46 učencev ter dva učitelja, ki so bili tam ujeti zaradi močnega sneženja. Učenci Osnovne šole Antona Ukmarja iz Kopra so bili na Vojskem v šoli v naravi, lokalna cesta Idrija-Vojsko pa je zaradi snega in snežnih plazov že od petka zaprta za ves promet.

Več kot 13.000 odjemalcev brez elektrike
Elektro Primorska in Elektro Ljubljana sta zaradi obilnega sneženja in žleda odpravljala težave pri dobavi električne energije odjemalcem. Brez elektrike jih je ostalo več kot 13.000. Trenutno je brez elektrike še vedno okoli 6.000 odjemalcev.

Ministrstvo za obrambo je v Postojno poslalo 30 agregatov za proizvajanje elektrike za stanovanjske hiše ter pet večjih agregatov, ki so primerni za oskrbo večjih objektov, kot so zdravstveni domovi ali šole.

V Slovenski vojski pa preverjajo tudi možnost dostave velikih agregatov, ki bi jih lahko Elektro Primorska uporabil za napajanje transformatorskih postaj, ki bodo lahko prebivalcem severne Primorske zagotavljale električno energijo.

Izpostavo Uprave RS za zaščito in reševanje v Postojni in vas Slavina je z državnim sekretarjem ministrstva za obrambo Zoranom Klemenčičem obiskal predsednik republike Borut Pahor in izrazil hvaležnost vsem, ki prostovoljno ali profesionalno pomagajo ljudem, ki jih je prizadela ujma.

V nedeljo mogoče poplave
Zaradi padavin so močno narasle reke v jugozahodni Sloveniji. Arso opozarja, da lahko med večerno plimo, okoli polnoči, morje ponovno poplavi nižje dele obale, prav tako pa tudi v nedeljo dopoldne.

Reka Reka, ki je sicer upadla, lahko popoldne in v noči na nedeljo ponovno naraste, prav tako tudi manjši vodotoki v njenem porečju. Prav tako bo naraščala Vipava in manjši vodotoki na širšem goriškem območju, ki lahko predvidoma poplavijo na območju pogostih poplav.

V nedeljo bo začela poplavljati tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Ob tajanju snega in žleda se lahko ponovno povečajo tudi ojezerjene površine na kraških poljih, zlasti v Loški dolini in Pivškem podolju.

Padavine bodo prenehale v ponedeljek
Obilne padavine s pogostim sneženjem se bodo nadaljevale vse do ponedeljka, ko bodo po napovedih vremenoslovcev vendarle ponehale.

Nevarnost plazov
Po podatkih agencije za okolje bo zaradi obilnega sneženja, ki se bo na severozahodu države še nadaljevalo do ponedeljka, na širšem območju Julijskih Alp močno povečana nevarnost snežnih plazov. Tam lahko do nedelje zjutraj pade še od 50 do 100 cm snega oziroma na Primorskem in v zgornjem Posočju od 50 do 100 l/m2 padavin.

Žled je ustavil železniški promet med Ljubljano in Koprom, velike količine snega pa promet na progi Jesenice-Beljak. Več informacij je na voljo na spletni strani Slovenskih železnic.

Žled lomi predvsem po Notranjskem in Primorskem
Več tisoč gospodinjstev še vedno brez elektrike