Lani se je širše akcije Očistimo Slovenijo udeležilo okoli 250.000 prostovoljcev. Foto: RTV SLO
Lani se je širše akcije Očistimo Slovenijo udeležilo okoli 250.000 prostovoljcev. Foto: RTV SLO
Dan za spremembe

Cilj letošnje pete zaporedne čistilne akcije prostovoljcev sedmih občin (Ljubljana, Vrhnika, Brezovica, Borovnica, Škofljica, Ig in Log - Dragomer) ob Ljubljanskem barju je bil počistiti najbolj akutna divja odlagališča. Na njih se med gospodarsko krizo zbirajo predvsem odpadki iz industrije in obrti, manj pa iz gospodinjstev, je pojasnil predsednik okoljevarstvenega društva Barjanski zmaj Tomaž Toni. A tokrat so prostovoljci čistili predvsem po javnih površinah. Večjih odlagališč se niso lotevali, saj nimajo primerne opreme. Z odzivom ljudi je Toni zadovoljen, natančnejše podatke pa bo predstavil na torkovi tiskovni konferenci.

Slovenska filantropija je ob evropskem letu prostovoljstva pripravila vseslovensko prostovoljno akcijo Dan za spremembe, v v okviru katere so poleg čiščenja Ljubljanskega barja potekale tudi številne druge akcije. K sodelovanju se je prijavilo več kot 20 občin in 150 organizacij, približno toliko je bilo tudi raznih prostovoljskih akcij.

Za odvoz nabranega bodo poskrbele občine
Društvo je usklajevalo skupno akcijo uštevilnih turističnih, gasilskih, upokojenskih lovskih in ribiških društev, na pomoč pa so jim bolj ali manj priskočile tudi barjanske občine, ki so poskrbele za vrečke za odpadke in odvoz zbranih smeti.

Na okrogli mizi tudi ljubljanski župan
Zadružnem domu na Ižanski cesti 305 je potekala tudi javna okrogla miza na temo odstranjevanja odpadkov z zemljišč v lasti lokalnih skupnosti, za kar bi po besedah Tonija morali poskrbeti lastniki, torej občine in druge skupnosti. Pogovora naj bi se udeležili župani barjanskih občin, med njimi tudi ljubljanski Zoran Janković, koordinatorji akcije, vabljena pa je bila tudi varuhinja človekovih pravic, je še pojasnil Toni.

Dan za spremembe