Nekaj protestnikov se je zbralo in opozarjajo na nevarnosti frackinga. Foto: BoBo
Nekaj protestnikov se je zbralo in opozarjajo na nevarnosti frackinga. Foto: BoBo
Fracking, Lendava
Črpanje plina z metodo hidravličnega drobljenja je po mnenju okoljevarstvenikov zelo nevarna metoda, ki lahko za več generacij uniči življenjsko okolje lokalnega prebivalstva. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Protest proti frackingu

Na Arsu poteka ustna obravnava v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za Petrol Geoterm za omenjeno rafinerijo.

Kot so sporočili na Arsu, bosta v rafineriji na območju Lendave potekala tehnološki postopek čiščenja surovega plina in bazna separacija nafte. Vloga tako ne vključuje postopkov črpanja plina z metodo hidravličnega drobljenja oziroma frackinga, kot po navedbah Arsa zmotno navajajo nekateri mediji.

Kljub zagotovilom Arsa pa okoli 30 protestnikov ob obravnavi meni, da gre za prvi korak za vzpostavitev infrastrukture za fracking. Kot je dejal eden izmed protestnikov, politolog Andrej Kurnik, so se zbrali, da izkažejo podporo kolegom iz Prekmurja, ki danes sodelujejo v ustni obravnavi.

"Življenjsko okolje uničeno za več generacij"
V mreži Eko hidra so pod pozivom Ustavimo fracking v vabilu na protest zapisali, da Petrol Geoterm korak za korakom pripravlja teren za vzpostavitev obratov za postopke nekonvencionalnega pridobivanja ogljikovodikov.

Ta za peščico dobičkonosna dejavnost po opozorilih okoljevarstvenikov z uporabo strupenih kemikalij uničuje pitno vodo, stotine tovornjakov s cisternami, polnimi strupov, ki se noč in dan valijo k vrtinam, pa za več generacij uničujejo življenjsko okolje tamkajšnega prebivalstva. Zato zahtevajo ustavitev vseh postopkov frackinga.

Dovoljenja le za dela na tleh oziroma na površini
Arso izdaja okoljevarstvena dovoljenja za obrate, ki svoje dejavnosti izvajajo na tleh oziroma na površini, kot je to v tem primeru rafinerija zemeljskega plina, pojasnujejo na agenciji. Metoda frackinga pa je drobljenje kamnin pod zemljo. V primeru Petišovskega polja oziroma Murske depresije se metoda fracking po zagotovilih agencije tako ne izvaja.

Če pa jo bodo investitorji želeli izvajati, bodo morali opraviti predhodni postopek vplivov na okolje, navajajo na Arsu. Poleg Petrola Geoterm v projektu pridobivanja plina na Petišovskem polju sicer sodelujeta še družbi Geoenergo in britanski Acsent Resources.

Fracking razširjen v ZDA
Metoda pridobivanja plina fracking je sicer najbolj razširjena na območju ZDA in je pripomogla k ameriškemu energetskemu razmahu v zadnjih letih. V Evropi se zaradi številnih okoljskih pomislekov in pričevanj o negativnih učinkih za zdaj kljub nemalo poskusom še ni razširila.

Protest proti frackingu