Čebelarji si sicer prizadevajo za sonaravno zatiranje varoje, v kar so v preteklih letih vložili veliko naporov. Foto: BoBo
Čebelarji si sicer prizadevajo za sonaravno zatiranje varoje, v kar so v preteklih letih vložili veliko naporov. Foto: BoBo
Čebelarji hočejo odhod inšpektorice
Čebelarji utrpeli veliko škodo
Afera med: Čebelarji zahtevajo ukrepanje

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč je poudaril, da so pristojne institucije že več kot deset let pozivali, naj raziščejo informacije o proizvodnji neregistriranega zdravila v podjetju Apis M&D, zdaj pa se pozornost neupravičeno preusmerja na čebelarje.

Noč je dejal, da se zaveda, da so čebelarji, ki so sporni pripravek kupovali na črnem trgu, storili prekršek, vendar opozarja, da nobeden od pregledanih vzorcev medu ni bil neskladen z zakonodajo. "Večje garancije za to, da je med varen, ni," je dejal.

Čebelarji so zelo kritični do izjave direktorice inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreje Bizjak, da je tretjina medu sporna, ker analize tega ne potrjujejo. Bizjakovo zato pozivajo k odstopu, če tega ne bo storila, pa želijo njeno razrešitev, je povedal tajnik ČZS-ja Anton Tomec.

Poziv so naslovili tudi na vodjo Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Mirana Brvarja, ki je dejal, da med čebelarjev, ki so za zatiranje varoje uporabljali sporno zdravilo, ni varen in ga je treba izločiti iz prometa. Želijo, da se opredeli do svojih navedb in jih ustrezno utemelji, je povedal Tomec.

Zaradi afere imajo čebelarji ogromno škodo, ki jo je v tem trenutku še težko izmeriti, je povedal Noč, ki je hkrati pozval k ureditvi trga z zdravili za varozo, ki so v Sloveniji precej dražja kot v tujini, s čimer nekdo veliko zasluži.

Čebelarji si sicer prizadevajo za sonaravno zatiranje varoje, v kar so v minulih letih vložili veliko naporov. "ČZS si nenehno prizadeva, da so med in ostali čebelji pridelki varna hrana. Cilj slovenskih čebelarjev je med brez ostankov kemijskih sredstev," je povedal Vlado Auguštin iz javne svetovalne službe v čebelarstvu.

Čebelarji so nad dogajanjem zadnjih dni zelo razočarani. "Slovenski čebelarji živimo s čebelami in za čebele," je dejal dolgoletni čebelar Vlado Pušnik in dodal, da ima Slovenija zelo dobre pogoje za pridobivanje kakovostnih čebeljih pridelkov, saj več kot polovico države prekriva gozd.

"Trdim, da so naši čebelji pridelki vrhunske kakovosti. Ne zaslužimo si tega pogroma," je poudaril Pušnik. Čebelar Ivan Atelšek je dodal, da se trudijo pridobiti čim bolj zdrav in čist med, ki mu ne bi nič odvzeli in nič dodali. "Na to, kar delamo slovenski čebelarji, smo lahko izjemno ponosni. Verjamem, da bo ta madež, ki je bil vržen ven namenoma, kmalu odpravljen in da bo povrnjeno zaupanje v naš med," je sklenil.

Čebelarji hočejo odhod inšpektorice
Čebelarji utrpeli veliko škodo
Afera med: Čebelarji zahtevajo ukrepanje