Sneženje je v Srbiji in Bolgariji povzročilo težave predvsem v prometu. Prizor iz Sofije. Foto: Reuters
Sneženje je v Srbiji in Bolgariji povzročilo težave predvsem v prometu. Prizor iz Sofije. Foto: Reuters

V Srbiji za območje Sjenice in Crne Trave veljajo izredne razmere. V bližini Pešterja na vzhodu države so evakuirali okoli 70 ljudi, med njimi otroke, ki so obtičali v vozilih. Blizu Sjenice so v enem od avtomobilov našli truplo moškega, ki je najverjetneje zmrznil, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V občini Ivanjica na zahodu Srbije je zapadlo tudi do 40 centimetrov snega, zaradi močnega vetra in sneženja pa so ponekod začasno prekinili čiščenje cest, saj veter vedno znova napiha sneg nazaj na cestišče. Številne ceste po državi so zaprte za promet.

V Bolgariji pa je najhuje v cestnem in železniškem prometu. Med drugim so zaprli dele avtoceste od Sofije do Grčije in od Sofije proti Varni. Zaustavili so tudi ladijski promet v Varni in Burgasu. Na jugu države so izmerili do tri metre visoke snežne zamete, ponekod je izpadla elektrika, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Burja pihala več kot 200 kilometrov na uro

Medtem je na Hrvaškem močna burja, ki je ponekod v Dalmaciji pihala tudi več kot 200 kilometrov na uro, povzročila več nesreč. V kaštelskem zalivu pri Splitu je veter s priveza davi odtrgal italijanski tanker, ki je nato nasedel. V nesreči tankerja Rinella M ni bil poškodovan nobeden od 22 članov posadke, v ladjo tudi ni vdrla voda in ni bilo onesnaženja morja, je sporočila hrvaška služba za usklajevanje iskanja in reševanja na morju. Tanker je dolg 179 metrov in je v lasti družbe Augusta Due iz Vidma. Zgrajen je bil leta 2006.

Do nesreče tankerja je prišlo nekaj po eni uri zjutraj, ko so močni sunki vetra odtrgali vrvi, s katerimi je bila ladja privezana na terminalu družbe Ina nedaleč od Solina. Ladja je nato plula v zalivu, kljub navodilom luške kapitanije pa je nasedla v plitvini pri otočku Barbarinac, so še dodali.

Burja je ovirala tudi promet, predvsem ob avtocesti Zagreb-Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje in okoliških državnih cestah. Neurje je prevrnilo sedem tovornjakov, v eno izmed obrnjenih prikolic pa je trčilo tudi osebno vozilo, je poročal zadrski novičarski portal 057info.hr. Veter je večinoma prevrnil prikolice tovornjakov in priklopnikov. Zadrska policija je sporočila, da je v dveh od sedmih ločenih nesreč tovornjakov huje poškodovan 32-letni albanski državljan, medtem ko je 26-letni voznik utrpel lažje poškodbe.

Burja je porušila tudi gradbeni žerjav v bližini Zadra, medtem ko so na otoku Brač številni čolni zaradi vetra pristali na obali, je poročal portal index.hr, ki dodaja, da je od srede pihal eden najsilovitejših vetrov, ki so jih v zadnjem času zabeležili v Dalmaciji. Na mostu proti otoku Pagu so namerili hitrost burje 217 kilometrov na uro, na gori Biokovo pa 201 kilometer na uro.

V Turčiji se je število žrtev plazov povzpelo na 41

Medtem se je število smrtnih žrtev plazov v turški provinci Van blizu meje z Iranom po najnovejših podatkih povzpelo na 41, poškodovanih je najmanj 84 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Oblasti so namreč našle še tri trupla.

Prvi plaz je pri kraju Bahcesaray v torek zasul manjši avtobus z okoli 15 potniki in vozilo. Pri tem je umrlo pet ljudi, osem preživelih pa so rešili. Ker sta bila dva človeka še ujeta pod snegom, so tja poslali okoli 300 reševalcev.

Med reševalno akcijo pa se je v sredo sprožil še drugi snežni plaz ter med drugim zasul policiste, gasilce in civiliste. Turška vladna agencija za naravne nesreče je v sredo sporočila, da je v drugem plazu umrlo 33 ljudi. Potem ko so pod snegom našli še tri trupla, je agencija danes sporočila, da je v obeh plazovih skupaj umrlo 41 ljudi.

Po plazovih še vedno pogrešajo več ljudi, a natančno število pogrešanih po poročanju tujih tiskovnih agencij še ni znano. Iskanje pogrešanih se danes nadaljuje.