Gustav je v New Orleansu povzročil nekaj gmotne škode in zalil ulice, a ni bil tako uničujoč kot Katrina. Foto: EPA
Gustav je v New Orleansu povzročil nekaj gmotne škode in zalil ulice, a ni bil tako uničujoč kot Katrina. Foto: EPA
Bolj uničujoč kot v ZDA je bil Gustav na Kubi, kjer je povzročil ogromno gmotno škodo. Foto: EPA
Tropska nevihta Hanna grozi, da se bo razvila v orkan. Foto: EPA

Hanna, ki se trenutno zadržuje nad Bermudi, je že bila orkan, v torek pa je njen veter oslabel, tako da so jo znova označili kot tropsko nevihto. Nevihta je že divjala po Bahamih, Kubi, Puerto Ricu in Haitiju, kjer je zahtevala najmanj 19 žrtev. Hanna naj bi v petek ali soboto dosegla ameriško obalo Atlantskega oceana, med zveznima državama Georgia in Južna Karolina. Državni center za orkane v Miamiju je prebivalce območja opozoril, naj bodo pripravljeni, saj je Hanna zelo nepredvidljiva in bi se lahko znova razvila v orkan.

Na Floridi so tako že razglasili izredne razmere, ki omogočajo hitrejšo mobilizacijo pomoči in druge ukrepe, v Georgii in Južni Karolini pa razmišljajo o morebitni evakuaciji. Poleg Hanne se v Atlantskem oceanu krepita še dve nevihti, Ike in Josephine, a sta še predaleč, da bi lahko sklepali o njuni poti in njunem stiku z ameriško obalo.

Gustav manj usoden, kot so pričakovali
Orkan Gustav, ki je pred ameriško obalo iz orkana 4. stopnje oslabel v orkan 1. stopnje, je na svoji poti od Haitija, preko Dominikanske republike in Jamajke, kjer je zahteval življenja najmanj 86 ljudi in povzročil ogromno gmotno škodo, pot nadaljeval preko Kube, kamor je prinesel veter s hitrostjo do 230 kilometrov na uro. Gustav je povzročil precej gmotne škode v ameriški zvezni državi Louisiana, iz Louisiane, Misisipija in Teksasa pa so evakuirali kar dva milijona ljudi.

V New Orleansu, kjer so zaradi strahu pred Gustavom na varno prepeljali 200.000 prebivalcev mesta, so izdali ukaz, da se prebivalci lahko začnejo vračati na svoje domove. New Orleans je pred tremi leti prizadel orkan Katrina, ki je popolnoma opustošil mesto, umrlo pa je približno 1.600 ljudi. Tako so se mestne oblasti pred prihodom Gustava dobro pripravile, a ta ni bil tako smrtonosen kot Katrina.

Župan mesta Ray Nagin je tako prebivalcem dovolil, da se vrnejo na svoje domove, a jih je hkrati opozoril, da so nekateri deli mesta še vedno brez električne energije, ohromljena je tudi kanalizacija, bolnišnice pa so opustošene. Zaradi Gustava je umrlo osem ljudi, povzročil pa je tudi gmotno škodo, a ta ni bila tako katastrofalna, strokovnjaki pa zagotavljajo tudi, da veter in dež nista huje poškodovala naftnih ploščadi v Mehiškem zalivu in rafinerijah na celini.

Orkanska sezona do konca novembra
Orkanska sezona v Atlantiku sicer traja do konca novembra, kar pomeni, da vremenskih nevšečnosti še ni konec, vrhunec pa sezona običajno doseže okoli 10. septembra. Letos je v Atlantskem oceanu nastalo že deset neviht, ki so bile dovolj močne, to pomeni, da je veter pihal s hitrostjo najmanj 64 kilometrov na uro. Tropska nevihta se spremeni v orkan 1. stopnje, ko vetrovi dosežejo hitrost 119 kilometrov na uro, orkan 5. stopnje pa prinaša vetrove najmanj 251 kilometrov na uro.

B. T.