Zaradi Gustava je svoje domove v Lousiani zapustilo okoli dva milijona ljudi. Foto: Reuters
Zaradi Gustava je svoje domove v Lousiani zapustilo okoli dva milijona ljudi. Foto: Reuters
Posledice orkana v mestu Houma. Foto: Reuters

V New Orleansu je zaradi nevihte brez elektrike ostalo okoli 800.000 ljudi, vzpostavitev napeljav pa bi lahko ponekod trajala dva tedna ali več. Gustav je obalo Lousiane dosegel kot orkan prve stopnje, zdaj pa se oko nevihte pomika proti Teksasu.

Dva človeka sta umrla v Baton Rougeu, potem ko je na hišo, v katero sta se zatekla iz južnega dela Lousiane, padlo drevo. Še en človek je umrl v podobnih okoliščinah v severnem Lafayettu, štirje ljudje pa so za posledicami poškodb umrli med čakanjem na helikopter, ki bi jih moral prepeljati v bolnišnico.

Nagin: "Z vrnitvijo še počakajte"
V Lousiani je svoje domove zapustilo okoli dva milijona ljudi, župan New Orleansa Ray Nagin pa je evakuirance pozval, naj se še vsaj dan ali dva ne vračajo na domove. Dodal je tudi, da bodo uradniki že danes začeli ocenjevati škodo. Nasipi v mestu, ki leži v depresiji, so za zdaj zadržali vdirajočo vodo. Tudi minister za državno varnost Michael Chertoff je dejal, da je še prezgodaj razglašati konec nevarnosti.

Zaradi bojazni, da bi lahko Gustav povzročil veliko škode, so vsa naftna podjetja na območju Lousiane zaprla svoje obrate.

Bush v Teksasu
Ameriški predsednik George Bush, ki je zaradi nevihte odpovedal nastop na konvenciji republikancev, je priletel v Teksas, kjer se bo seznanil z nastalo škodo. Na obali Mehiškega zaliva je nameščenih okoli 14.000 pripadnikov ameriške narodne garde in pilotov, Pentagon pa je odobril dodatnih 50.000 vojakov, ki bodo pomagali pri odpravljanju škode.

Grozijo že novi orkani
Nad Atlantskim oceanom je tropska nevihta Hanna že dosegla moč orkana in bi lahko v petek dosegla ameriško obalo nekje na meji med državama Južna Karolina in Georgia, oblikovala pa se je tudi tropska nevihta Ike.

M. R.