Stopnja najvišje ogroženosti velja za severozahodno Slovenijo. Foto: www.meteoalarm.eu
Stopnja najvišje ogroženosti velja za severozahodno Slovenijo. Foto: www.meteoalarm.eu
Začenja se obdobje jesenskega deževja. Foto: EPA

Mreža evropskih meteoroloških servisov je za severozahodno Slovenijo popoldne izdala najvišje opozorilo rdeče stopnje ogroženosti, ki velja do jutri do devete ure zjutraj. Na svoji spletni strani so zapisali, da utegne v 24 urah pasti več kot 150 milimetrov padavin na kvadratni meter.


Vremensko opozorilo si lahko ogledate tukaj


Opozarja tudi Agencija RS za okolje, ki je na svoji spletni strani objavila opozorilo o močnejšem naraščanju rek v zgornjem Posočju in naraščanju Save Bohinjke s pritoki.

Kaj pomeni rdeča ogroženost?
Napovedani so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je verjeten nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so človeška življenja. Čim pogosteje se je potrebno seznanjati s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno treba upoštevati uradne ukaze in priporočila in biti pripravljen na izredne ukrepe.

"V noči na četrtek bodo reke v zahodni Sloveniji, pozneje v osrednji in južni Sloveniji še naraščale. Najbolj bodo narasle reke v zgornjem Posočju. Zlasti v noči na četrtek lahko reke in manjši potoki na tem območju v manjšem obsegu na izpostavljenih delih poplavijo," opozarjajo na Arsu in dodajajo, da bo v četrtek Soča v Solkanu presegla vrednost opozorilnega pretoka 840 kubičnih metrov na sekundo.

Po četrtku umiritev
Kot je za MMC v torek dejal dežurni prognostik Janez Markošek, bo največ dežja padlo v Posočju, kjer lahko pričakovana količina padavin do četrtka preseže 300 mm. Po četrtku se bodo razmere nekoliko umirile, imeli bomo daljša obdobja brez padavin, vendar pa bo konec tedna kljub temu deževen. Deževje se bo nadaljevalo do sredine prihodnjega tedna.

Povečano valovanje in plimovanje morja
V prihodnjih dneh se na Obali, zlasti zjutraj, pričakuje tudi povečano plimovanje morja, ki lahko poplavi nižje dele obale. V Piranskem zalivu in na odprtem delu slovenskega moraj bo pihal močan jugo, zaradi česar bo valovanje morja povečano.

Postopoma se bo ohladilo
Do četrtka, ko se bo ohladilo, se bodo temperature zjutraj gibale med 10 in 15 stopinjami, dnevne pa med 13 in 18 stopinjami. Temperature so sicer nekoliko nad jesenskim povprečjem, a niso nenavadne, je dejal Markošek, prihodnji teden pa se bodo začenjale ohladitve.

A. K. K.