Krajani Tenetiš so nasprotovali gradnji centra za predelavo odpadkov, zato so morali gorenjski župani poiskati novo lokacijo. Foto: RTV SLO
Krajani Tenetiš so nasprotovali gradnji centra za predelavo odpadkov, zato so morali gorenjski župani poiskati novo lokacijo. Foto: RTV SLO
Predelovalnica odpadkov na Polici

Župani, zbrani v konzorcij Centra za ravnanje z odpadki (CERO), so z rešitvijo zadovoljni, saj tovarna po zagotovilih strokovnjakov ne bo obremenila okolja, promet pa bo potekal izključno po avtocesti. Kot deponiji sta v operativnem programu za ravnanje z odpadki do leta 2013 določeni Mala Mežakla in Kovor.

Župani morajo vprašanje odpadkov rešiti do junija 2009, ko bodo smela obratovati le še odlagališča, povezana v sistem predelave odpadkov.

Krajani že organizirajo proteste
Medtem so krajani Naklega in Struževega, združeni v civilno iniciativo, že zbrali 900 podpisov proti gradnji objekta, saj se med drugim bojijo, da bi smeti po zaprtju deponij Kovor in Mala Mežakla ostajale v njihovi dolini. Ogorčeni so tudi, ker jih o nameri, da center za predelavo odpadkov umestijo v to območje, nista obvestila ne ministrstvo za okolje ne župan. Kranjski župan Damjan Perne je sicer zagotovil, da pogovori s krajani že potekajo, saj se želijo izogniti dogodkom, podobnim tistim v Tenetišah, in o nasprotovanju krajanov nimajo informacij.

Kot je znano, so krajani Tenetiš in Mlake ves čas vztrajali, da je treba delovanje tenetiške deponije povsem prepovedati, nato pa ves čas budno stražili, da smeti ne bi več vozili k njim. Zatem je bilo odlagališču okoljevarstveno dovoljenje podajšano, nato pa se je pritožila civilna iniciativa. Konec februarja je bila nato sprejeta skupna odločitev, da bodo odpadke vendarle vozili v Tenetiše, in sicer najpozneje do 15. julija prihodnje leto.

Predelovalnica odpadkov na Polici