Za zdaj močnejše padavine, ki bi povzročile snežno odejo v večjem delu Slovenije, še niso na vidiku. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Za zdaj močnejše padavine, ki bi povzročile snežno odejo v večjem delu Slovenije, še niso na vidiku. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Prebivalci Zgornjesavske doline so se zbudili v belo jutro, v Ratečah se je čez noč nabralo okoli 15 centimetrov snega, je za MMC povedal dežurni prognostik na Agenciji za okolje Brane Gregorčič. V Gornjesavski dolini bo še snežilo, vendar bodo padavine pomešane z dežjem, zato se bo snežna odeja mogoče obdržala le tam, kjer je več kot 10 centimetrov snega. V noči na sredo in v sredo zjutraj bo predvsem v vzhodni in južni Sloveniji ponekod rahlo deževalo ali snežilo.

Padanje temperatur
V prihodnjih dneh bo vreme sicer bolj suho, tako da do petka ni pričakovati kakšnih večjih padavin. Se pa bodo temperature iz dneva v dan nižale in če se bo v petek naredil kakšen ciklon, lahko pričakujemo sneg - vendar je ta napoved še zelo spremenljiva in za zdaj še "ni videti še kakšnih močnejših padavin, ki bi snežno odejo povzročile v večjem delu Slovenije", je poudaril Gregorčič.

Vreme danes
Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, ob morju okoli 10, v alpskih dolinah okoli 0, najvišje dnevne od 4 do 10, ob morju okoli 14 stopinj Celzija. V sosednjih pokrajinah bo pretežno oblačno, padavine bodo dopoldne večinoma ponehale. Popoldne bodo nastale posamezne plohe, ob morju tudi nevihte.

Tudi jutri bo prevladovalo oblačno vreme, občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe. V noči na sredo in v sredo zjutraj bo predvsem v vzhodni in južni Sloveniji ponekod rahlo deževalo ali snežilo. V sredo čez dan se bo delno razjasnilo. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. V četrtek bo sprva precej jasno z nekaj megle po nižinah, čez dan pa se bo oblačnost povečala.

Plimovanje in pretok vodotokov povišana
V ponedeljek in torek bo plimovanje morja povišano. Danes dopoldne in zvečer med 21. in 23. uro ter v torek zjutraj med 8. in 10. uro bo morje preseglo opozorilno vrednost 295 cm na mareografski postaji Koper. Padavine so povzročile močan porast rek v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Gradaščica in Poljanska Sora lahko poplavljata v manjšem obsegu, Ljubljanica bo tekom dneva poplavljala na območjih običajnih poplav na Barju.
Močneje so narasle Kolpa, Dravinja, Mestinjščica, ki lahko dopoldan poplavijo na izpostavljenih mestih. Čez dan bo naraščala reka Krka, ki lahko doseže opozorilno vrednost 200m3/s.

Vam vreme v vašem kraju povzroča nevšečnosti? Pomagajte nam pri poročanju in fotografije naložite na Moj splet. Hvala.