Vetrolom v Koprivni v občini Črna na Koroškom 30. oktobra 2018. Foto: MMC RTV SLO
Vetrolom v Koprivni v občini Črna na Koroškom 30. oktobra 2018. Foto: MMC RTV SLO
Voda je drla po središču Tržiča, največ preglavic je povzročala uničena cesta. Foto: BoBo
Posledice ujme v vasi Jelendol
Prometne povezave z vasjo Jelendol so poškodovane. Foto: BoBo
Odpravljanje škode
V Tržiču je vremenska ujma povzročila za deset milijonov evrov škode. Foto: BoBo

Občani Tržiča, ki bi potrebovali materialno pomoč, se lahko obrnejo na Območno združenje Rdečega križa Tržič. Dosegljivi so na telefonskih številkah 04 597 16 90 in 051 326 616 ter na trzic.ozrk@ozrks.si. Donacije za prizadete v ujmi pa Tržiški Rdeči križ zbira na TRR SI56 0510 0801 0063 548- UJMA 2018. Škodo, ki je nastala med neurjem, lahko občani prijavijo na Občino Tržič, dosegljivi so na 04 5971 510 ali obcina@trzic.si, so sporočili iz občine. Oškodovanci morajo navesti ime in priimek, naslov, lokacijo škode, opis škode ter kontaktne podatke. Pri opisu naj bodo čim natančnejši, priložijo pa lahko tudi fotografije. V primeru, da imajo premoženje zavarovano, naj najprej podajo škodni zahtevek na zavarovalnico, s katero imajo sklenjeno zavarovalno polico.

Ob Dravi se razmere umirjajo. Foto: BoBo


Po pretekli ujmi, ki je vas Jelendol v občini Tržič odrezala od sveta, že potekajo popravila. Na suh in lep dan poteka intenzivna sanacija, je pojasnil tržiški župan Borut Sajovic.

Neurje je največ škode povzročilo v Podljubeljski dolini in dolini Jelendol. Cesta do vasi Jelendol je uničena, močno poškodovan pa je tudi naravni rezervat Dovžanova soteska.

Za 187 prebivalcev vasi Jelendol so v torek uspešno vzpostavili mobilni signal in elektriko. Najnujnejše prebivalcem dostavlja tudi helikopter Slovenske vojske (SV). Proti vasi danes že vzpostavljajo dostop s severne strani. "Tako bosta omogočena dostop in intervencija, žal po bistveno daljši poti," je povedal Sajovic. Ocenjuje, da bo interventni dovoz vzpostavljen v nekaj dneh.

Obnova ceste do Jelendola pa bo dolgotrajna. Sajovic poudarja, da bo treba počakati na upad vode in pozidati nove oporne zidove ter strugo, kar bo velik zalogaj, saj prihaja zima. Dodal je, da je ponosen na domačine, saj v okolici vseh hiš potekajo dela, obnavljajo pa se tudi ceste.

Deroča Tržiška Bistrica je v torek odnesla hišo na Cankarjevi cesti v Tržiču. Sajovic je zagotovil, da je družina na varnem, toplem in v dobri oskrbi. Nastanjeni so v zasebni nastanitvi. "Prepričan sem, da jim bomo našli najemniško stanovanje ali stanovanje v lasti občine," je dodal.

Neurje pa je uničilo tudi del naravnega rezervata Dovžanova soteska. Ujma je sotesko ponekod poškodovala, uničeni pa so tudi mostovi in podporni zidovi. Sanacija bo odvisna predvsem od vremenskih razmer čez zimo. Tržiški župan, ki se bo na prihajajočih volitvah potegoval za vnovičen mandat, je zagotovil, da bo Dovžanova soteska, "ko bo urejena, še lepša, bolj zanimiva in še bolj prilagojena gostom".

Računajo na pomoč države
Župan je ocenil, da je v občini Tržič nastalo za več kot 10 milijonov evrov škode. "Uničenih je vsaj 15 mostov, začepile so jih naplavine in les, voda pa jih je odnesla. V celoti bo treba obnoviti tudi osem kilometrov ceste od Tržiča do Jelendola. Čaka nas zahtevno in naporno obdobje," je dejal.

Pri obnovi računa tudi na pomoč države. "Računam, da bodo obljube predsednika vlade Marjana Šarca in obrambnega ministra Karla Erjavca, govoril sem tudi z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, meso postale in da bodo tudi njihova sredstva v pomoč pri sanaciji," je pojasnil. Danes pričakujejo tudi Erjavčev obisk.

Preverite vremensko napoved tukaj in razmere na cestah ter mejnih prehodih tukaj.


Vetrolom na Koroškem
Tudi v Koprivni v občini Črna na Koroškem je škoda ogromna, je poročala TV Slovenija. Orkanski veter je po prvih ocenah podrl več deset tisoč kubičnih metrov lesa. Kmetije so odrezane od sveta, ponekod so že vse od nedelje brez električne energije. Na terenu so vse ekipe Elektra Celje in odpravljajo napake. Brez električne energije je trenutno še okoli 30 gospodinjstev. Lokalne ceste do kmetij so danes že prevozne. Zaradi podrtega drevja pa so še vedno popolnoma neprevozne številne gozdne ceste, zato škode v višjih legah še niso mogli oceniti. Na Zavodu za gozdove pravijo, da bo sanacija izjemno zahtevna. Za večje površine bodo izdelali sanacijske načrte, medtem ko bodo lahko manjše površine lastniki gozdov v dogovoru z revirnimi gozdarji sanirali sami.
Tudi na Belci intenzivna sanacija

Stanje po pretekli ujmi pa se izboljšuje tudi na Belci, kjer je v neurju plaz zasul žago in malo hidroelektrarno. Kranjskogorski župan Janez Hrovat je pojasnil, da je voda v potoku Belca že upadla. Vsi občani, ki so bili evakuirani zaradi plazu, so preteklo noč že preživeli doma, je potrdil Hrovat. "Voda je bistveno upadla, tudi boljše vreme je bilo napovedano," je dodal.

Začeli so tudi sanacijo potoka Belca. Z dvema večjima strojema čistijo in poglabljajo strugo ter odstranjujejo drevesa. Hrovat verjame, da bo za silo sanirana struga razmeroma varna, in dodaja, da je "občina takoj sprostila sredstva sklada za naravne nesreče". Na obsežnejše zavarovalne in sanacijske ukrepe v vasi Belca pa bo še treba počakati.

Zgornjega dela Belce z žago in manjšo hidroelektrarno jim ni uspelo rešiti pred plazom, so pa s hitrim posredovanjem rešili spodnji del. Župan ocenjuje, da je škoda na žagi in elektrarni milijonska. "V okolici žage je precej strojev ostalo pod peskom," je pojasnil.

Hiše v spodnjem delu Belce pa so bile zaradi hitre reakcije rešene. Lokalni gradbeniki so namreč s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip in tako preusmerili tok reke.

Trenutno pa poteka tudi ogled s helikopterjem. S helikopterja bodo preučili zaledje kanjona Belce, ki se razprostira do avstrijske meje. Vse elemente bodo skušali pregledati in izključiti nevarnost, da se položaj spet destabilizira, je pojasnil Hrovat.

Najhuje je bilo v občini Kranjska Gora prav v Belci. Občina pomaga tudi pri sanaciji ceste v Srednjem Vrhu, kjer je bil onemogočen dostop do kmetije. Prekinjene pa so tudi cestne povezave do doline Radovna in Mojstrane, kamor se da priti po obvozu. Zaradi ujme pa je bila zaprta tudi cesta prek prelaza Vršič, ki pa je že odprta, je poudaril župan.

Težave pa je povzročal tudi močan veter, ki je tudi odkrival strehe in podiral drevesa. Gasilska društva so prebivalcem pomagale pri odpravljanju nevšečnosti, večina objektov pa je že saniranih.

Hrovat pa je ob preteklem neurju poudaril pomen preventivnega čiščenja. "Občina Kranjska Gora prispeva znatna sredstva za preventivno čiščenje vodotokov, ki so zdaj resnično odigrala svojo vlogo v več krajih, kjer smo jih sami očistili in sanirali," je poudaril. Napovedal je, da bo občina še naprej v ta namen vlagala sredstva. "Najhujša je ogroženost prebivalcev in hiš, ki jih rešimo, če sami saniramo in uredimo vodotoke," je dodal.

Ob tem je poudaril, da je država letos uredila kar nekaj vodotokov tudi v občini Kranjska Gora. "Tukaj moram pohvaliti. Ampak se toliko desetletij ni saniralo vodotokov, da se ne da vse nadoknaditi," je dodal. Pohvalil pa je tudi sodelovanje z agencijo za okolje.

Plazišče v Belci na občini spremljajo že vrsto let. Načrtovali so tudi novo cesto, ki bi potekala nad plaziščem. Podor je februarja že odnesel cesto na območju kanjona Belca, vendar je predvidena sanacija ceste ocenjena na milijon evrov.
Ob Dravi razmere mirne
Po močno narasli Dravi se razmere v Podravju umirjajo. Pretok reke se v spodnjem delu zmanjšuje, vendar je v okolici Bukovcev in Stojncev podtalnica poplavila približno 15 hiš. Zamaka spodnja nadstropja hiš, kjer so predvsem garaže in kleti, je pojasnil Drago Murko iz Ptujske izpostave Uprave za zaščito in reševanje.

Sanacija še poteka. Murko je opozoril, da podtalnica potrebuje svoj čas in sanacija traja dlje kot pri površinskih vodah. Reševanje poplavljenih kleti zna po njegovi oceni trajati okoli 30 dni.

Zaradi možnosti poplavljanja Drave je bilo ogroženih 45 objektov. Na tem območju pa večjih nevšečnosti ni povzročal veter.

Poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Maribor Aleš Ciringer je pojasnil, da se stanje na terenu umirja. Gasilci so v torek pomagali predvsem pri nekaterih poplavljenih objektih, pri podrtih drevesih in prekrivanju streh. Sanacije so po Ciringerjevih besedah reševali sproti, za danes pa ne pričakujejo ničesar hujšega.

Že v torek pa se je izkazalo, da se je Koroška izognila najhujšemu scenariju. Danes ob 9. uri je Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec preklical tudi sirene zaradi nevarnosti poplav za občino Dravograd.

Gasilci so sicer okoli Raven na Koroškem in Črne na Koroškem s cest odstranjevali podrta drevesa, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Pretok Drave je okoli 10.30 na meji z Avstrijo oz. pri hidroelektrarni (HE) Dravograd znašal 727 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuzenica 872, pri HE Fala 837, pri jezu Melje 502, pri jezu Markovci pa 1.098 kubičnih metrov na sekundo, kažejo podatki Dravskih elektrarn Maribor.

Zaradi posledic ujme pa so še vedno zaprte tudi nekatere ceste. Zaradi nevarnosti padanja kamenja – v torek je skala tam ubila dve osebi v mimo vozečem vozilu – ostaja zaprta cesta Maribor–Dravograd, med Radljami ob Dravi in Podvelko. Obvoz za vozila do 7,5 tone je mogoč po cesti Podvelka–Ribnica na Pohorju–Vuhred, piše na spletni strani prometno-informacijskega centra.

Prehod Vič je zaprt zaradi poplavljenega cestišča na avstrijski strani. Zaradi poplavljenega cestišča sta zaprti tudi cesti Spuhlja–Zavrč in Maribor–VurberkPtuj.

Zaradi posledic neurja pa so na drugem koncu Slovenije zaprte tudi ceste Mojstrana–Vrata, Mojstrana–Zgornja Radovna, cesta čez prelaz Vršič in cesta na Mangart.

Občani Tržiča, ki bi potrebovali materialno pomoč, se lahko obrnejo na Območno združenje Rdečega križa Tržič. Dosegljivi so na telefonskih številkah 04 597 16 90 in 051 326 616 ter na trzic.ozrk@ozrks.si. Donacije za prizadete v ujmi pa Tržiški Rdeči križ zbira na TRR SI56 0510 0801 0063 548- UJMA 2018. Škodo, ki je nastala med neurjem, lahko občani prijavijo na Občino Tržič, dosegljivi so na 04 5971 510 ali obcina@trzic.si, so sporočili iz občine. Oškodovanci morajo navesti ime in priimek, naslov, lokacijo škode, opis škode ter kontaktne podatke. Pri opisu naj bodo čim natančnejši, priložijo pa lahko tudi fotografije. V primeru, da imajo premoženje zavarovano, naj najprej podajo škodni zahtevek na zavarovalnico, s katero imajo sklenjeno zavarovalno polico.

Odpravljanje posledic besnenja narave
Odpravljanje posledic besnenja narave