Stopnja ogroženosti za nedeljo. Foto: Meteoalarm
Stopnja ogroženosti za nedeljo. Foto: Meteoalarm
Stopnja ogroženosti za ponedeljek
Stopnja ogroženosti za ponedeljek. Foto: Meteoalarm
Vipava
Poleg rek v Posočju bo narasla tudi Vipava s pritoki. Foto: CZ Severna Primorska/Ervin Čurlič
Znova rdeči alarm – tokrat v zahodni polovici države

Zaradi rdečega alarma, ki je v treh tednih že tretjič razglašen za severno Primorsko, so v pokrajinskem štabu Civilne zaščite pozvali vse prebivalce, naj bodo pozorni na vse morebitne premike razmočene zemljine. Tisti, ki živijo ob vodotokih, ki bi lahko nevarno narasli, naj znova pripravijo protipoplavne vreče, še sporočajo iz Civilne zaščite.

V štabu so prejšnji teden razdelili 12.000 vreč s peskom, ob današnjem rdečem alarmu pa so jih v skladišča pripeljali še dodatnih pet tisoč. Te bodo namenjene predvsem skupinam za zaščito in reševanje, saj jih imajo prebivalci dovolj, pravi Samo Kosmač. V pripravljenosti je tudi vsa mehanizacija in potrebno število črpalk, ki bi jih potrebovali ob naraslih vodah, za MMC poroča dopisnica TV Slovenija Mojca Dumančič.

V pripravljenosti tudi na Koroškem
Na nemirno noč se pripravljajo tudi na Koroškem - v Dravogradu so čez dan razdelili 1.500 protipoplavnih vreč, okoli 1.000 jih je še na voljo. V stiku so tudi s sosednjimi občinami na avstrijski strani, kjer je poplavljanje Drave v začetku tedna med drugim najhuje prizadelo sosednji kraj Labot.

Vremenoslovci so zaradi napovedanih padavin in posledično povišanih pretokov rek razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti za zahod in sever države. Za ponedeljek velja rdeči alarm tudi za osrednji del.

Brane Gregorčič z Arsa je na posebni tiskovni konferenci pojasnil, da je za zdaj jasno le, da se bo vremenska fronta nad Slovenijo zadrževala v ponedeljek ves dan, točne lege pa se trenutno še ne da napovedati. Ravno od tega je sicer odvisno, kje bo najmočneje deževalo.

"Količina padavin bo danes čez dan predvidoma največja v krajih bolj zahodno od nas, nad Furlanijo, popoldne in zvečer pa se bo pas najmočnejših padavin že širil k nam, predvsem v Posočje, pa deloma tudi že na območje Kamniških Alp in jugozahodne Slovenije," je dejal Gregorčič in napovedal, da se bodo glavne težave "verjetno začele šele od večera naprej".

Scenarijev, kje se bodo pojavile najmočnejše padavine v prihodnji noči, je več. Lahko se to zgodi bodisi na območju Kvarnerja, v tem primeru bi se padavine širile tudi proti Dolenjski. Več izračunov nakazuje, da se bo glavnina padavin pojavljala v bližini slovenske Istre in Obale, v tem primeru bodo močne padavine zajele tudi osrednjo Slovenijo vključno z Ljubljansko kotlino. Nekateri izračuni pa so tudi takšni, da bo glavnina padavin tudi ponoči in v ponedeljek ostala na Goriškem, je dejal Gregorčič.

Na Arsu še ne vedo, kateri izmed teh scenarijev se bo uresničil. V vsakem primeru pa se bodo na območju, kjer bodo padavine, pojavljali močni nalivi, kar bo povzročilo hiter porast vodotokov.

Vremenska napoved sicer pravi, da bo sprva močneje deževalo na območju zahodnih Julijskih Alp, pozneje pa tudi drugje v zahodni Sloveniji. Nekoliko manj obilne bodo padavine na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. V noči na ponedeljek in v ponedeljek se bo dež v zahodnih krajih še nekoliko okrepil in zajel tudi večji del osrednje Slovenije.

Padlo bo okoli 100 litrov dežja na m2
Do nedelje zvečer bo količina padavin na območju Julijskih Alp in Posočja okoli 100 litrov na kvadratni meter, na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp ter jugozahodne Slovenije pa od 30 do 60 litrov na kvadratni meter. V noči na ponedeljek se bo deževje v zahodnih krajih še okrepilo in zajelo tudi večji del osrednje Slovenije. Količina dežja med nedeljo zvečer in ponedeljkom zvečer bo v večjem delu Slovenije dosegala med 50 in 100 l/m2, lokalno ponekod tudi do 200 l/m2, le na skrajnem vzhodu bo padavin predvidoma manj (od 20 do 40 l/m2).


Na agenciji pričakujejo, da se bodo popoldne in v noči na ponedeljek močneje povečali pretoki rek, ki bodo tudi poplavljale. Najprej bodo narasle reke v Posočju, in sicer Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških brdih in Vipava s pritoki.

Predvidoma bodo močno narasle tudi reke v Zgornjesavski dolini, kjer lahko reke in manjši vodotoki poplavijo, zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja. Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri, reki Reka in Kolpa ter reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega hribovja. Na teh območjih so mogoča razlivanja manjših vodotokov in hudournikov. V ponedeljek se bodo predvidoma obnovile poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa ter Ljubljanskega barja.

Pretok Drave na mejnem profilu z Avstrijo se bo, po napovedi avstrijskega upravljavca hidroelektrarn na reki, dopoldan prehodno zmanjšal z 800 m3/s na 500m3/s. V noči na ponedeljek in v ponedeljek pa bo zaradi obilnih padavin v Avstriji pretok predvidoma znova močno povečan.

Morje bo poplavljalo širše območje obale, v ponedeljek pa v manjši meri nižje ležeče dele obale.

Znova rdeči alarm – tokrat v zahodni polovici države