Prihajajoči vročinski val bo zajel Balkan, območje Panonske nižine, Italijo, segal bo tudi proti severu nekje do Poljske. Foto: Reuters
Prihajajoči vročinski val bo zajel Balkan, območje Panonske nižine, Italijo, segal bo tudi proti severu nekje do Poljske. Foto: Reuters

Temperature bodo pogosto presegale 35 stopinj Celzija, vročina pa se bo od ponedeljka dalje stopnjevala.

V prihajajočem tednu bo nad naše kraje v višinah od jugozahoda pritekal zelo topel in suh zrak. Po pričakovanjih vremenoslovcev bo v glavnem sončno vreme brez popoldanskih ploh in neviht, vročina pa se bo stopnjevala.

Že v ponedeljek bodo najvišje dnevne temperature od 29 do 35 stopinj Celzija, najbolj vroče bo predvidoma v Beli krajini. V torek in sredo bodo po pričakovanjih še višje temperature, do 37 ali 38 stopinj Celzija. Podobne vrednosti vremenoslovci pričakujejo tudi v četrtek in petek, verjetno še v soboto. Prihodnjo nedeljo ali šele v ponedeljek bo vročina začela popuščati.


Vročinski val bo zajel Balkan

Pred nami je tako precej dolgo obdobje izrazito toplega vremena, zaradi česar so pri Arsu izdali opozorilo o veliki toplotni obremenitvi predvsem sredi dneva in popoldne od ponedeljka do predvidoma prihodnjega ponedeljka. Še posebej velika bo toplotna obremenitev sredi tedna in v drugi polovici tedna, ko bodo precej tople tudi noči.

Za zdaj je Arso izdal drugo oz. oranžno stopnjo vremenske ogroženosti, ni pa izključena tudi najvišja stopnja vremenske ogroženosti zaradi zelo velike toplotne obremenitve, za kar so se nekatere evropske države že odločile. Prihajajoči vročinski val bo namreč zajel Balkan, območje Panonske nižine, Italijo, segal bo tudi proti severu nekje do Poljske. V zahodni Evropi ne bo takšne vročine.

Po 7. avgustu se verjetnost za padavine pri nas nekoliko poveča, ampak kakšne izrazite osvežitve za zdaj ni videti. Temperature naj bi šle malce navzdol, a ne prav izrazito.