Travnike je toča povsem pobelila. Foto: MMC RTV SLO
Travnike je toča povsem pobelila. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska Bistrica, neurje
Škoda po neurju bo velika. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska Bistrica, neurje
Občino je neurje s točo zajelo okoli 17.30. Foto: MMC RTV SLO
Arso
Na agenciji za okolje so izdali opozorilo zaradi visokih temperatur in mogočih neviht. Foto: MMC RTV SLO
Neurje najhuje prizadelo Slovensko Bistrico

Nevihtno vreme je popoldne od severa prešlo Slovenijo in povzročilo največ nevšečnosti v občini Slovenska Bistrica, pa tudi drugod na Štajerskem in Gorenjskem. Ponekod je padala toča, meteorna voda je poplavljala objekte, močni sunki vetra pa so polomili nekaj dreves, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Največ posledic je nevihtno vreme pustilo v občini Slovenska Bistrica. Občino je neurje s točo zajelo okoli 17.30 in med drugim poškodovalo streho gospodarskega poslopja. Gasilci prostovoljnih gasilskih društev Tinje in Šmartno na Pohorju so s folijo prekrili dve zaradi toče poškodovani strehi. Meteorna voda je poplavljala objekte. Vdrla je tudi v vinsko klet.

Veliko dela s prečrpavanjem meteorne vode so imeli tudi v občinah Grad in Hoče - Slivnica, kjer je v zalitem podvozu obstalo osebno vozilo. O podrtih drevesih zaradi močnih sunkov vetra poročajo iz občin Ljutomer in Rače - Fram. V lendavski občini je veter porušil drog telekomunikacijske povezave.

Ponoči se bo po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) razjasnilo.

Presežena vrednost ozona v Novi Gorici
Na merilnem mestu v Novi Gorici pa je ob 15. uri koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Povišane koncentracije so bile še pozno popoldne, zvečer pa bo koncentracija ozona po pričakovanjih Arsa predvidoma padla.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala, zato je za ljudi s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka priporočeno, da so v tem času v zaprtih prostorih. V času trajanja previsoke koncentracije pa se tudi zdravim ljudem odsvetuje napor.

.

Nevihte tudi v soboto
V soboto bo kakšna popoldanska nevihta verjetnejša, predvsem v hribovitem svetu. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20, najvišje dnevne od 30 do 34 stopinj.

V nedeljo bo sončno, spet se bo povečala verjetnost popoldanskih in večernih neviht. V ponedeljek bo precej jasno, nevihte bodo malo verjetne.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so sicer pojasnili, da bo vročina vztrajala do torka, nato se bo v sredo s padavinami ohladilo na okoli 25 stopinj Celzija.

Rekordne temperature tudi na Hrvaškem
Vročinski val napovedujejo tudi meteorologi na Hrvaškem in v BiH-u. V večini mest na Hrvaškem po večjem delu države pričakujejo temperature okoli 35 stopinj Celzija, nekoliko višje pa pričakujejo v zaledju Dalmacije.

Podobno napovedujejo tudi vremenoslovci v BiH-u, ki opozarjajo, da bo zelo vroče in izjemno soparno. Prav tako napovedujejo "tropske noči". Najbolj vroče naj bi bilo v ponedeljek in torek, ko pričakujejo, da se bodo temperature na severu in jugu države povzpele do 40 stopinj Celzija. Sredi prihodnjega tedna naj bi se najvišje dnevne temperature znižale na približno 30 stopinj Celzija.

Neurje najhuje prizadelo Slovensko Bistrico