Ob 19.15 po srednjeevropskem poletnem času bo nastopil poletni solsticij ali sončni obrat - začelo se bo astronomsko poletje. Današnji dan je najdaljši v letu, noč pa najkrajša. Foto: EPA
Ob 19.15 po srednjeevropskem poletnem času bo nastopil poletni solsticij ali sončni obrat - začelo se bo astronomsko poletje. Današnji dan je najdaljši v letu, noč pa najkrajša. Foto: EPA
Plaža
Letošnje povprečne temperature bodo za do dve stopinji višji. Vendar to še ne pomeni, da nam bo izjemno vroče - zadnja leta so temperature tudi sicer povprečno višje od let, ki so zajeta v 30-letnem primerjalnem obdobju. Foto: EPA

Na najdaljši dan v letu in prvi dan poletja, nas je zanimalo, kakšni poletni meseci nas čakajo. Andrej Pečenko z Agencije za okolje je pojasnil, da je za takšno obdobje težko napovedati, kakšno vreme lahko pričakujemo: "Verjetno se bodo izmenjevala toplejša in hladnejša obdobja. To je težko napovedati."

In kako "vroče" nam bo v poletnih mesecih? "Temperature bodo malo nad povprečjem zadnjih let oz. do 2 stopnji nad dolgoletnim povprečjem," je bil kratek in jedrnat Pečenko, ki je ob tem še razložil, da so zadnja leta poletja že sicer toplejša od dolgoletnih povprečij.

Izračuni: poletje bo nadpovprečno vroče
Izračuni vodilnih evropskih meteoroloških centrov za Evropo napovedujejo nadpovprečno vroče poletje. Ameriški izračuni (IRI) tudi napovedujejo povečano verjetnost za nadpovprečne temperature, a je tovrstni signal manj izrazit, piše na spletnih straneh Arsa, kjer dodajajo še, da naj bi bila pričakovana količina padavin v Evropi poleti večinoma povprečna.

Temperature do dve stopinji nad dolgoletnim povprečjem
V Sloveniji lahko v obdobju junij–avgust 2011 predvidoma pričakujemo temperature za od eno do dve stopinji nad povprečjem obdobja 1981-2005. Pri tem na Arsu še opominjajo, da je zelo pomembno, s katerim obdobjem primerjamo napovedi - med letoma 1961 in 1990 je bila namreč povprečna poletna temperatura v Ljubljani 18,9 stopinje, v obdobju 1971-2000 19,4 stopinje, v zadnjem tridesetletnem obdobju 1981-2010 pa že 20,2 stopinje.

Najtoplejše je bilo zadnje desetletje (od leta 2001 do 2010), ko je povprečna poletna temperatura zraka v Ljubljani znašala že 21,0 stopinje. Lansko poletje se je s povprečno temperaturo 21,2 stopinje uvrstilo med dokaj povprečna za obdobje zadnjih desetih let, a je bilo hkrati več kot dve stopinji toplejše od referenčnega poletja iz obdobja 1961-1990. Podobne temperature lahko, kot kaže, v poletnih mesecih pričakujemo tudi letos.

Daleč najbolj vroče poletje do zdaj je bilo sicer poletje 2003, ko je povprečna temperatura v Ljubljani znašala kar 23,4 stopinje, so še zapisali na spletni strani Arsa.