Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot napovedujejo vremenoslovci, se bodo padavine do sobote zjutraj razširile na večji del Slovenije. Vmes lahko nastanejo tudi posamezne nevihte, ki bodo najverjetnejše v severovzhodnem delu države. Lokalno bodo mogoči tudi močnejši nalivi.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) lahko do sobote zvečer v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji zapade od 50 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Mogoča so tudi razlivanja posameznih hudournikov.

Nevarnost nastanka neviht za soboto. Rumena obarvanost pomeni
Nevarnost nastanka neviht za soboto. Rumena obarvanost pomeni "bodite pozorni", oranžna pa "bodite pripravljeni". Foto: Arso
 V soboto se bodo pretoki povsod po državi zmerno povečali, najprej in najizraziteje na vzhodu Slovenije. Foto: Arso
V soboto se bodo pretoki povsod po državi zmerno povečali, najprej in najizraziteje na vzhodu Slovenije. Foto: Arso

Zmerno naraščanje vodnatosti

Trenutno je vodnatost rek po Sloveniji večinoma majhna, srednjo vodnatost imajo še reke na območju Julijskih Alp, Drava in Mura ter nekaj manjših rek. Vodnatost se večinoma počasi zmanjšuje. Danes se bodo pretoki rek še naprej počasi zmanjševali, v soboto pa se bodo povsod po državi zmerno povečali, najprej in najizraziteje na vzhodu.

V nedeljo se bo nadaljevalo zmerno naraščanje vodnatosti. Predvsem na vzhodu države lahko posamezne reke dosežejo velike pretoke, opozarjajo na Arsu. Danes in v soboto lahko ob lokalnih nalivih izraziteje narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki. Temperatura večine nekraških rek je zjutraj med 14 in 23 °C, temperature vode v bližini kraških izvirov so med 8 in 12 °C. Blejsko jezero ima 23, Bohinjsko pa 18 °C. Morje ima 27 °C.

Kot je za Radio Slovenija razložil hidrolog z Arsa Janez Polajnar, je nad nami višinsko jedro hladnega zraka. To bo povzročilo padavine danes ponoči, zlasti pa v soboto dopoldne. Višinski ciklon vlažen zrak črpa iznad Sredozemlja in območja Balkana, zato bodo obilnejše padavine – zlasti jutri dopoldne – na območju vzhodne Slovenije. "Za zdaj imamo razglašeno rumeno stopnjo visokovodnih razmer, pričakujemo, da se bodo na območju vzhodne Slovenije pojavile težave z odvajanjem meteorne vode, lahko bodo narasli tudi manjši hudourniški vodotoki, vendar za zdaj večjih težav z vodami – takšnimi, kot so v Nemčiji – ne pričakujemo," je še napovedal Polajnar.

Padavine bodo do ponedeljka zjutraj ponehale

Tudi v nedeljo bo še spremenljivo s krajevnimi padavinami, več jih bo v vzhodni polovici države. Do ponedeljka zjutraj bodo padavine povsod ponehale, čez dan se bo zjasnilo. Oba dneva bo pihal severni do severovzhodni veter, so še zapisali na agenciji.

Agencija RS za varnost prometa voznikom v slabših pogojih svetuje previdnost tudi v prometu. "Obvezno prilagodite hitrost vožnje, upoštevajte prometno signalizacijo in povečajte varnostno razdaljo. Če je le možno, pa se v slabih pogojih raje ne odpravljajte v promet, ampak ostanite na varnem," so zapisali na družbenem omrežju Twitter.