V Eko krogu niso zadovoljni z odzivom vlade. Foto: MMC RTV SLO
V Eko krogu niso zadovoljni z odzivom vlade. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Macerl
Država ne sme popustiti pritisku kapitala, je dejal predsednik društva Eko krog Dušan Macerl. Foto: MMC RTV SLO

Nezadovoljni so tudi z odzivi okoljskega ministrstva, predsednik društva Uroš Macerl pa ministru Roku Žarniću očita, da je del podatkov o emisijah v Zasavju, ki jih je Žarnić posredoval javnosti, zavajajoč. Minister med drugim ni navedel, da je Lafarge Cement leta 2009 obratoval le pol leta, oziroma natančno 4.296 ur, je dejal Macerl.

Macerl je še opozoril, da je dimnik Lafargea Cementa visok le 100 metrov, zato se prah in odpadni plini kopičijo v neprevetrenih dolinah. Kot primerjavo je navedel dimnik termoelektrarne Šoštanj, ki je s 360 metri najvišji v Evropi, njegov izpuh pa sega nad inverzijsko plast, kar pomeni, da se emisije večinoma ne zadržijo v zasavskih dolinah.

Kaj 'prihaja' iz dimnikov Lafargea Cementa?
Prav tako "prah, ki ga kuri IGM Zagorje, ki kuri na plin, ni enak prahu iz Lafargea Cementa, ki kuri petrokoks in nevarne odpadke, ter ima probleme z visokimi emisijami kovin, benzena in skupnega organskega ogljika, ki se lepijo na prašne delce," je dejal Macerl.

Uroš Macerl je opozoril tudi na napačne podatke o emisijah nekaterih podjetij v Zagorju, ki jih je navajal Roko Žarnić. Minister se je že opravičil in v opravičilu med drugim zapisal:
Podjetjem IGM Zagorje, TE Trbovlje in Lafargeu se opravičujem, ker sem 10. 11. 2010 napačno navedene podatke o količini izpustov prahu na leto. Namesto kilogramov sem navajal tone. Ocene o letnih izpustih prahu v zrak iz naprav omenjenih podjetij na letni ravni so: IGM Zagorje v letu 2008 1.943 kg in 1.849 kg v letu 2009, TE Trbovlje v letu 2008 60.012 kg in 51.006 kg v letu 2009 ter Lafarge v letu 2008 33.430 kg in v letu 2009 11.817 kg.

"Ne popustite pritisku kapitala"
Prvi mož Eko kroga je tudi kritičen do izjav Iztoka Viranta, ki se je skliceval na pravno državo in dejal, da država ne bi smela popustiti pritisku ulice. "Mi k temu dodajamo, da ne sme popustiti niti pritisku kapitala," je dejal in znova pozval državne institucije k ukrepanju v povezavi z neobstojem uporabnega dovoljenja za objekt vodenja procesa v Lafargeu Cementu.

Pred vlado s štafeto norosti
Predstavniki Eko kroga so skupaj s Civilno iniciativo Trbovlje in občino Zagorje v sredo pred vlado protestirali proti sežiganju odpadkov v Lafargeu Cementu in premierju Borutu Pahorju izročili "štafeto norosti" v obliki zavozlanega dimnika. Protestnike sta sprejela premier in minister za okolje in prostor Roko Žarnić. Premier je Žarniću naročil, da najpozneje do konca novembra pripravi revizijsko poročilo o lanski odločitvi vlade, da Lafargeu Cementu dopusti sežiganje odpadkov.