Po raziskovanju onesnaženja pitne vode iz tovarne Eternit je začelo vodstvo občine Kanal ob Soči zavračati pojasnila pred kamero. Foto: Televizija Slovenija
Po raziskovanju onesnaženja pitne vode iz tovarne Eternit je začelo vodstvo občine Kanal ob Soči zavračati pojasnila pred kamero. Foto: Televizija Slovenija

Občino moti, kako poroča o sosežigu v Salonitu Anhovo in o problematiki oskrbe s pitno vodo. Za naše uredništvo je to nesprejemljiv poskus vplivanja na poročanje in diskreditacije novinarke, poudarja urednik notranjepolitične redakcije Dejan Ladika.

"Naša novinarka dogajanje v okoljsko razdejani srednji Soški dolini spremlja že tri desetletja. In pri skrbi za malega človeka, ki še danes umira zaradi azbesta, je ves čas objektivno poročala in imela odprt mikrofon in pripravljeno kamero za vse.

Od lanskega poletja, ko smo raziskovali onesnaženje pitne vode iz tovarne Eternit, pa je začelo vodstvo občine Kanal ob Soči zavračati pojasnila pred našo kamero. Še več. Županja Tina Gerbec iz vrst Socialnih demokratov in direktor občinske uprave Nejc Kumar sta našo novinarko poklicala na pogovor. In je šla s snemalcem, da bi končno dobili odziv občine. Toda županja je snemanje prepovedala. Naša ekipa pa je občinske prostore protestno zapustila.

Nesprejemljivo je, da lokalni politiki zapirajo vrata nekaterim, navadno kritičnim novinarjem ter tako javnost, predvsem pa svoje krajane prikrajšajo za informacije in pojasnila.

Naša dopisniška mreža med drugim skrbi, da politiki in podjetniki, vsakršni lokalni veljaki zaradi svojih interesov ne poteptajo koristi ljudi, krajevnih skupnosti, njihovega okolja, prostora, trajnostnega razvoja in seveda zdravja. Na lokalni ravni – tam daleč od krčevitih strankarskih delitev v Ljubljani – se politične razlike po potrebi hitro razkadijo.

Tudi o hudih ekoloških in zdravstvenih posledicah, ki jih je industrija povzročila, politika pa dovolila v srednji Soški dolini, in to ob odmevnih opozorilih zdravstvenih strokovnjakov, bomo odgovorno in dosledno poročali še naprej. Ne glede na vse pritiske. To je naše delo. Zato smo tukaj!"

Komentar Dejana Ladike glede pritiskov občine Kanal