Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Predčasno glasovanje poteka od torka, volivci pa lahko svoj glas predčasno oddajo še danes. Glasovanje bo potekalo med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi.

Ministrstvo: Vloge, oddane na eUpravi, uspešno obdelane

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da so v sredo popoldan in četrtek zjutraj so nekateri volivci, ki so preko eUprave oddali svoje vloge, dobili več ponovljenih sporočil, da je bila njihova vloga uspešno zaključena. "Naša tehnična ekipa je po včerajšnji tehnični napaki posebno pozornost posvetila temu, da bi eUprava res nemoteno delovala in bi lahko uporabniki vloge uspešno oddali ter bili o tem tudi pravočasno obveščeni. Zato izpostavljamo, da so bile, ne glede na današnjo nevšečnost, prav vse oddane vloge uporabnikov uspešno obdelane," so zagotovili. Napako so odpravili, so še dodali.

Sorodna novica Spremenjene meje nekaterih volilnih okrajev; je odločba ustavnega sodišča uresničena?

Volivci lahko glasujejo samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Ker so poslanci februarja izglasovali spremembe meja volilnih okrajev, morajo volivci 15 okrajev v petih volilnih enotah na volišča drugam, kot so bili vajeni.

Volišča so večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. Predvsem v Mariboru in Ljubljani so se v preteklih dneh pojavile težave, ker volivci niso vedeli, kje naj oddajo svoj glas, saj marsikdo ne ve, pod kateri okraj spada.

V Ljubljani je zaradi skupne lokacije za vseh 14 volilnih okrajev na Gospodarskem razstavišču nastala gneča, volivci pa so se pritoževali tudi zaradi slabo označenih volišč. Drugi dan predčasnega glasovanja, v sredo, je bilo težav tako v Mariboru kot Ljubljani manj.

Ob 16.30 bo na Prvem programu Radia Slovenija soočenje mnenja 29 organizatorjev referendumske kampanje, tako ZA zakon kot PROTI njemu.

Prva dva dneva veliko več volivcev kot na zadnjem referendumu

Prvi dan, torej v torek, je glas oddalo 24.697 volivcev oz. 1,45 odstotka vseh volilnih upravičencev. Za primerjavo, prvi dan predčasnega glasovanja na ponovljenem referendumu o zakonu o drugem tiru pred štirimi leti je glasovalo 2541 volivcev oziroma 0,15 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Drugi dan, v sredo, pa 29.759 volivcev. Z DVK-ja so sporočili, da je leta 2017 v dveh dneh predčasno glasovalo 8378 volivcev oziroma 0,49 % vseh volilnih upravičencev.