Predčasno glasovanje z nekaterimi izjemami večinoma poteka na sedežih okrajnih volilnih komisij. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Predčasno glasovanje z nekaterimi izjemami večinoma poteka na sedežih okrajnih volilnih komisij. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Izpad se je zgodil enkrat sredi dneva. Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, je šlo za tehnično napako, ki jo je strokovna ekipa nemudoma zaznala in jo v najkrajšem mogočem času odpravila. Portal trenutno deluje nemoteno, so zapisali: "Šlo je za namestitev baznih sprememb, kar je bilo testirano na testnem okolju in je tam delovalo brez težav. Ob nameščanju na produkcijsko okolje pa se je pojavila napaka. Za nastalo napako se uporabnikom iskreno opravičujemo."

Sorodna novica Soočenje zagovornikov in nasprotnikov sprememb zakona o vodah

Od 14.29 pa portal eUprave znova deluje in ga volivci lahko uporabljajo, je sporočil direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko. Ob tem poudarja, da lahko volivec svojo okrajno volilno komisijo (pri kateri je vpisan v volilni imenik) o želji po glasovanju na volišču omnia ali na domu ali iz tujine lahko obvesti tudi na drugačen način, denimo prek elektronske pošte. Mora pa okrajna volilna komisija obvestilo o tem prejeti do 24. ure danes (sreda), še sporoča Vučko.

Portal eUprava omogoča oddajo vloge z digitalnim potrdilom in tudi brez njega.

V nedeljo bo po državi odprtih 56 volišč omnia.

Vučko: Gre za nerazumevanje volilnega postopka

Mi povsem razumemo skrb Gibanja za pitno vodo. Ampak mi smo na nek način vse očitke, ki so bili podani včeraj, argumentirano zavrnili. Če smo iskreni, nobene volitve in noben referendum ni šel brez problemov. Vprašanje je samo, kdo in na kakšen način to poudarja.

Vučko

Vučko je nekaj dodatnih pojasnil podal še za večerne Odmeve. Poudaril je, da niti ene volitve ali referendum niso minili brez težav. "Vprašanje je samo, kdo in na kakšen način to poudarja," je komentiral. Zavrnil je tudi navedbe, da gre za napake. DVK ni storil napak, tudi ni odgovoren, da je referendum v poletnem času. "Gre za nerazumevanje volilnega postopka." Prav tako DVK ni ukinil niti enega volišča, npr. na eni lokaciji na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je bilo enako število volišč kot prej. Glede volilne aplikacije, kjer nekatera volišča niso bila jasno navedena, pa je dejal, da je aplikacija namenjena nedeljskemu glasovanju – in ne predčasnemu. Tudi na glasovanje po pošti DVK nima veliko vpliva, saj ne more zagotavljati, da bodo poštne storitve svoje opravile. Takšen način glasovanja je vedno tvegan, je poudaril. "Ne vem, ali bodo gradiva dostavljena na Kitajsko ali Novo Zelandijo."

Težave pri predčasnem glasovanju
Predčasno glasovanje še v sredo in četrtek na 92 voliščih

Predčasno glasovanje poteka od torka do četrtka med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi. Volivci lahko glasujejo predčasno samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Predčasno glasovanje z nekaterimi izjemami večinoma poteka na sedežih okrajnih volilnih komisij. Med izjeme sodi vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana, saj predčasno glasovanje za vse okraje poteka na Gospodarskem razstavišču v dvorani Kocka. Po drugi strani pa so v Mariboru, kjer so predčasne volitve do zdaj potekale na skupni lokaciji, volišča za predčasno glasovanje tokrat na sedmih lokacijah znotraj posameznih volilnih okrajev.

Težave v Mariboru

V Mariboru, kjer je bila prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah zmeda zaradi novih lokacij volišč, je danes (sreda) po besedah predsednika volilne komisije sedme volilne enote Branka Reismana manj težav. Kot je dejal, poskušajo volivce na različne načine informirati, kje lahko oddajo svoj glas.

"Predčasno glasovanje danes poteka normalno. Tudi včeraj je bila zmeda predvsem v dopoldanskem času, potem pa se je vse skupaj umirilo. Vzpostavili smo dežurne službe, ki poskušajo čim hitreje odgovarjati volivcem in jim tako pomagati pri iskanju njihovega volišča za predčasno glasovanje. Informacije so tudi na spletni strani državne volilne komisije in Upravne enote Maribor, pri njihovem širjenju pomagajo tudi mediji," je povedal Reisman.

V torek je med Mariborčani nastala zmeda, ker za predčasno glasovanje ni na voljo le eno volišče, in sicer na Grajski ulici v središču mesta, kot so bili vajeni do zdaj, ampak so v skladu z nedavno spremembo volilne zakonodaje postavljena volišča v vsakem volilnem okraju. V širši mariborski občini jih je torej sedem.

V Mariboru visoka volilna udeležba

Posameznik lahko odda svoj glas na referendumu le na volišču v njegovem okraju, a večina ljudi ne ve, v kateri okraj spadajo. Ti namreč ne sledijo nekim logičnim razdelitvam, ampak se lahko tudi zgodi, da je del ulice v enem, drugi del pa v drugem okraju.

Sedma volilna enota sicer obsega 22 občin in je razdeljena na 11 volilnih okrajev. Mestna občina Maribor je razdeljena na sedem različnih volilnih okrajev, s tem da v nekatere od teh okrajev sodijo še deli občin Hoče - Slivnica, Starše, Duplek in Miklavž na Dravskem polju.
Reisman vsem, ki želijo predčasno glasovati na referendumu in niso prepričani glede lokacije svojega volišča, svetuje, da pokličejo na brezplačno telefonsko številko Državne volilne komisije 080 28 18 ali sedme volilne enote 02 2208 453. "Poskušamo čim hitreje odgovarjati, kot kaže, zdaj ni več težav," je dejal.

Da so kljub zmedi volivci na koncu vendarle našli svoje volišče, po njegovih besedah priča podatek o visoki volilni udeležbi. V sedmi volilni enoti je v torek predčasno glasovalo na referendumu nekaj več kot 2500 ljudi. "Tudi volišča, ki imajo nove naslove, so našli in glasovali," je še povedal Reisman.

Prvi dan glas predčasno oddalo skoraj 25 tisoč volivcev

Na prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah je glas oddalo 24.697 volivcev oz. 1,45 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili z DVK-ja.

Za primerjavo: prvi dan predčasnega glasovanja na ponovljenem referendumu o zakonu o drugem tiru pred štirimi leti je glasovalo 2541 volivcev oziroma 0,15 odstotka vseh volilnih upravičencev.

V torek zapleti tudi v Ljubljani

Prav zaradi nekaterih sprememb lokacij volišč pa so se v torek težave pojavile tudi v Ljubljani, kjer predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev tokrat poteka na eni sami lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču.

Sorodna novica Predčasno glasovanje: Direktor DVK-ja ob zapletih in gneči poziva k potrpežljivosti

Kot je takrat pojasnil Vučko, se številni volivci "ne pozanimajo, kam morajo iti, in potem je težava, ko niti ne vedo, v katerem volilnem okraju so".

Pred nedeljskim referendumom bo sicer v soboto nastopil volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo, ki noveli nasprotuje. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Težave pri predčasnem glasovanju