Foto: EPA
Foto: EPA

Kot so sporočili iz sindikata, so se za zamrznitev protestov in zahteve po odstopu ministra Zajca odločili na podlagi torkovega srečanja s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec.

"Sindikat kmetov Slovenije se s pristojnimi aktivno pogaja o uresničitvi naših zahtev pri reševanju problematike zveri in nadaljnjem upravljanju zveri v Sloveniji. Od pristojnih pričakujemo spoštovanje danih zavez predsednika vlade Marjana Šarca, urgentno reševanje problematike zveri v skladu z doseženimi zavezami in takojšen odvzem volkov," so poudarili. V nasprotnem primeru bo namreč sindikat obnovil protestne dejavnosti in zahteval odstop ministra, pristojnega za upravljanje zveri.

Na torkovem srečanju na vladi so se dogovorili, da bodo na začetku septembra za mizo sedli predstavniki ministrstev za okolje in za kmetijstvo, zavoda za gozdove, lovske zveze in sindikata kmetov, skupaj pa bodo iskali rešitve za spremembo sistema upravljanja zveri.

Populaciji rjavega medveda in volka sta se ob odsotnosti rednega odvzema zveri iz narave prenamnožili in razširili. Predvsem volk se je razširil na območja, kjer ga do zdaj ni bilo, posledično pa prihaja do več škod na zemljiščih in pašnih živalih. V državi je po ocenah od okoli 1.000 do 1.200 medvedov in 80 volkov.