Močno deževje z občasno točo je območje pri Splitu zajelo že zgodaj zjutraj. Voda je zalila del mestnih cest in poplavila številna kletna stanovanja in kleti. Pod vodo je tudi več osebnih avtomobilov. Na terenu so gasilci, policija in druge nujne službe, poroča hrt.hr.

Po podatkih portala Dalmacija danas je v Splitu od noči padlo že 47 litrov padavin, od tega samo med pol deveto in pol deseto dopoldne 36 litrov. Hrvaški vremenoslovci napovedujejo, da se bo popoldne dež ponekod spremenil v sneg, padavine pa bodo trajale še ves dan.

Hrvaška avto-motozveza HAK opozarja, da so poplavljene tudi številne druge ceste v Dalmaciji, nekatere so zaprte. Na avtocesti je hitrost na območjih, kjer pada toča, omejena na 40 kilometrov na uro. HAK opozarja še na meglo in mogoče nanose peska, zlasti na jadranski magistrali.

Več hiš in cest je pod vodo tudi na jugu Hercegovine v BiH-u, blizu meje s Hrvaško, zlasti na območju Čapljine in Mostarja.

Sneg povzroča težave na avstrijskem Koroškem

Močno sneženje medtem povzroča težave na avstrijskem Koroškem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zgodilo se je več nesreč, med drugim je v Celovcu avtobus trčil v snežni plug, pri čemer pa je nastala le gmotna škoda.

Zaradi obilnega sneženja po vsej deželi prihaja do izpadov elektrike, na večini višje ležečih cest pa so zaradi snega potrebne snežne verige. Po napovedih naj bi sicer zvečer prenehalo snežiti, še poroča APA.

Velika Britanija: Več tisoč gospodinjstev po neurju že teden dni brez elektrike

Veliko Britanijo je prejšnji teden prizadela nevihta Arwen, zaradi katere so številna gospodinjstva na severovzhodu Anglije ostala brez elektrike. Danes na ponovno priključitev še vedno čaka 4025 gospodinjstev, so sporočili iz Združenja energetskih omrežij (ENA).

Vremenske razmere na prizadetih območjih se medtem znova slabšajo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ponoči so državo zajeli sunki vetra s hitrostjo od 35 do 50 kilometrov na uro. V nekaterih delih Škotske so se temperature spustile pod ničlo.

Meteorološki urad medtem napoveduje, da bo v prihodnjem tednu še naprej deževno in vetrovno. Na območjih, ki jih je že prizadela nevihta Arwen, pa se bodo vremenske razmere še naprej slabšale.

Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je 297 pripadnikov britanske vojske in kraljeve mornarice danes še vedno zagotavljalo podporo civilnim oblastem in preverjalo stanje ranljivih oseb.

Britanski premier Boris Johnson je v soboto zagotovil, da je vlada še naprej pripravljena "na vse mogoče načine" podpirati obnovitvena dela.

Zaradi zamud je energetski regulator Ofgem opozoril, da bo proti omrežnim podjetjem, ki odjemalcem niso dovolj hitro obnovila oskrbe z električno energijo, sprejel ukrepe. Prav tako je zagotovil, da bodo ljudje, ki so ostali brez elektrike, upravičeni do prejema odškodnine.