Se medved približuje človeškim domovanjem ali se človekova domovanja približujejo domovanju medveda? Foto: MMC RTV SLO
Se medved približuje človeškim domovanjem ali se človekova domovanja približujejo domovanju medveda? Foto: MMC RTV SLO

Če opazite medveda, to takoj prijavite na številko 112. Pri tem si skušajte čim bolj natančno zapomniti kraj, kjer ste ga videli.

Tone Lesnik

MMC je izvedel, da naj bi prebivalci območja v bližini Golovca pod observatorijem na Golovcu v zadnjem času večkrat opazili medvedko z dvema mladičema. Ker je Golovec tako kot Rožnik rekreacijsko in sprehajalno območje Ljubljančanov, smo informacijo preverili na Zavodu za gozdove.

"Prijav o medvedu ni bilo"
Tone Lesnik je našo informacijo preveril in nam sporočil, da prijave o medvedki na Golovcu niso prejeli. Intervencijska ekipa sicer tudi sama "preverja teren", a ker ne more biti na več krajih hkrati, se odziva predvsem na prijave prebivalcev, ki so zver opazili.

Ste opazili medveda? Pokličite 112
Pojav medvedke z dvema mladičema je sicer mogoč, saj so se medvedji mladiči skotili decembra in v tem času še "hlačajo" ob materi. Lesjak opozarja, da naj vsak, ki v bližini bivališča ali javnega prostora opazi medveda, to nemudoma sporoči na številko 112. Pri tem je pomembno, da kolikor je mogoče natančno opiše lokacijo, na kateri je medveda opazil.

"Ravnajte previdno"
Čeprav medved napade le, če se čuti ogroženega, je treba biti previden. Najbolje se je izogniti terenu, na katerem lahko srečamo medveda, če pa smo že na takšnem območju, pa je dobro ustvarjati hrup (glasno govoriti, peti ipd.), da nas bo medved slišal že od daleč (medved zelo dobro sliši) in se nam umaknil.

Ne dotikajte se mladičev
Mladičev, ki so videti zapuščeni, se ne smemo nikoli dotikati, jih božati ali celo vzeti v naročje. Njihova mati je lahko v bližini in v trenutku napade. Če menimo, da je mladič zapuščen, o tem obvestimo pristojne na številko 112.

Nekaj dejstev o vedenju medvedov:
- Najbolj nevarna je medvedka z mladiči. Ti se skotijo pozimi, iz brloga pa jih odpelje maja.
- Medvedka ne gre takoj v napad, saj včasih skuša človeka odvrniti od nadaljnjega približevanja z zastraševalnim pristopom, ko se dvigne na zadnje noge in grozeče renči ter rjove. Tako želi "napadalca" odgnati, če ji to ne uspe, pa lahko tudi napade.
- Medved se lahko v skoku požene nekaj metrov daleč, teče pa s hitrostjo tudi do 50 kilometrov na uro.
- Medved napade le, če se čuti ogroženega, nikoli zaradi lakote ali "krvoločnosti". Medvedka pa napade tudi, če čuti, da človek ogroža njene mladiče.

Vir: MOP

Kdo se približuje komu?
Posegi v naravno okolje naše največje zveri vplivajo tudi na njeno vedenje. Čeprav v primerih, ko medveda opazimo, večkrat govorimo o njegovem približevanju domovanju ljudi, pa z nespametnim urbanističnim načrtovanjem, ki nemalokrat pomeni tudi gradnjo objektov ob robu gozdnatih površin, postaja prav človek tisti, ki se približuje domovanju medveda.

Če opazite medveda, to takoj prijavite na številko 112. Pri tem si skušajte čim bolj natančno zapomniti kraj, kjer ste ga videli.

Tone Lesnik