Zoojo so operirali v četrtek, do petka se je njeno stanje izboljšalo, ponoči pa spet poslabšalo. Nato je poginila. Foto: ZOO Ljubljana
Zoojo so operirali v četrtek, do petka se je njeno stanje izboljšalo, ponoči pa spet poslabšalo. Nato je poginila. Foto: ZOO Ljubljana

"Vsi zaposleni in zunanji sodelavci, ki so nam pomagali, smo zelo žalostni in prizadeti, saj smo si več kot mesec dni prizadevali in naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi se njena zgodba srečno zaključila," so v sporočilu za javnost še zapisali v živalskem vrtu.

Zooja je v četrtek prestala zahtevno operacijo, s katero so ji poskušali popraviti zlomljeno stegnenico, a se je zapletlo, ko bi se morala zbuditi, saj ji je padla telesna temperatura, ki je več ur niso mogli dvigniti na normalno.

Veterinar Marjan Kastelic, član ekipe, ki je riso operirala, je v petek pojasnil, da je po operaciji njeno življenje "viselo na nitki". "Naredili smo vse, kar smo lahko: več ur smo jo ogrevali, masirali, ji nudili vso možno podporno terapijo. Ko je prvič dvignila glavo in zapihala na nas, nam je šele malce odleglo," je še dodal. Podrobno so njeno stanje spremljali tudi v petek, v noči na soboto pa se je njeno stanje tako poslabšalo, da ji niso mogli več pomagati.

Hude težave z zobmi, potem pa še zlom stegnenice
V dobrem mesecu na prostosti je risa shujšala za tri kilograme, pojavile pa so se tudi hude težave z zobmi, saj ji je ob ujetju manjkalo veliko zob (levo zgoraj celo vsi), imela je le en podočnik in hudo vneto korenino drugega zoba.

Še hujši pa je bil zlom stegnenice, ki se je zgodil, ko so riso uspavali. "Čeprav ima kost le osem milimetrov premera, smo imeli očitno veliko smolo in jo nesrečno zadeli s konico uspavalnega naboja. Grozno! In vendar ne najslabše. Če bi zadeli živec, bi bila lahko žival ob nogo," so v petek zapisali v sporočilu za javnost. Težave z nogo so sicer opazili šele, ko so jo premestili iz transportne v karantensko kletko, zaradi česar se je zlom zakompliciral, poleg tega pa so morali še počakati nekaj dni, preden so jo lahko operirali, da so se iz njenega telesa izločila uspavala.