Animacija radarske slike padavin. Vir: ARSO
Animacija radarske slike padavin. Vir: ARSO

Na agenciji za okolje (Arso) opozarjajo, da bo ponekod na širšem območju Julijskih Alp padlo tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter. Ponoči se bo dež na zahodu države okrepil in razširil nad vso Slovenijo.

Podrobnejšo vremensko napoved je za TV Slovenija podal vremenoslovec Brane Gregorčič. "Najburnejše vremensko dogajanje bo naše kraje predvidoma zajelo ponoči in potem vztrajalo še v torek precejšen del dneva. V ponedeljek popoldne bodo padavine omejene bolj na zahodno Slovenijo, glavnina pa bo bolj na italijanski strani, v Karnijskih in zahodnih Julijskih Alpah. Proti sredini noči in proti jutru pa se bo pas najintenzivnejših padavin od zahoda širil proti vzhodu in prečkal celotno ozemlje Slovenije. Sama vremenska fronta nas bo prešla šele v torek v popoldanskem času. Vreme se bo zares umirilo šele proti večeru."

Opozorilo Arsa: Mogoče hudourniške poplave v severozahodni Sloveniji in poplave Drave

Reke v severozahodni Sloveniji, predvsem v zgornjem in srednjem Posočju ter v porečju Save Bohinjke, bodo ponoči in zjutraj ob krepitvi padavin močneje naraščale. Reke se bodo razlivale na običajnih izpostavljenih območjih. Verjetne so poplave posameznih hudourniških vodotokov ter padavinske in zaledne vode, so sporočili z Arsa.

V torek popoldne se bo postopoma povečeval pretok Drave na vtoku v Slovenijo. Drava se bo razlivala vzdolž celotnega toka, poplavljene površine v spodnjem toku se bodo do noči na sredo povečevale.

Močnejše padavine, veter in zemeljski plazovi vzbujajo skrbi
Skrbi vzbujata tudi fronti, napovedani za drugo polovico tedna

Veliko dežja bo tudi v Baški grapi

"Na neki način je vremenska situacija precej podobna kot v petek. Resda je zdaj južnejša smer vetra, tako da ni nujno, da bodo tiste najmočnejše padavine padale na istih območjih kot ob preteklem koncu tedna. Bodo pa največ dežja deležni na širšem območju Julijskih Alp, predgorja, se pravi Posočja, bohinjskega konca, žal vključno tudi z Baško grapo. Medtem ko bo šlo na drugih območjih bolj za kratkotrajne, a kar intenzivne nalive in kar močne sunke vetra. Ponoči in jutri zjutraj zna biti kar nekaj težav zaradi vremena tudi drugje po Sloveniji, tudi po območjih, kjer smo sicer razglasili samo rumeno stopnjo opozorila, ampak vendarle ne gre izključiti kakšnih nevšečnosti," je navedel Gregorčič.

Preventivna evakuacija Baške grape

Na temo stanja v Baški grapi se je sešel občinski štab civilne zaščite. Poveljnik štaba Miha Vencelj in tolminski župan Alen Červ prebivalcem Baške grape v prihodnjih dneh svetujeta preventivno evakuacijo.

"Nagovarjamo prebivalce, naj ne čakajo, da imajo vodo na vratih. Takrat je namreč za evakuacijo že prepozno," je opozoril Vencelj. Če preventivna evakuacija ni mogoča, pa je po njegovih besedah ključno, da ljudje upoštevajo navodila pristojnih in se ob morebitnem poslabšanju razmer takoj umaknejo.

Ponedeljkovo vremensko opozorilo. Foto: Arso
Ponedeljkovo vremensko opozorilo. Foto: Arso

Ogroženi prebivalci Koritnice zapustili domove

Najbolj ogroženi prebivalci Koritnice so zaradi napovedi, da bi utegnili vodotoki v prihodnjih dneh znova narasti, sledili pozivu občine Tolmin in popoldne preventivno začeli zapuščati domove, so potrdili na občini. Napovedane padavine so se v Baški grapi namreč že začele krepiti. Teren je izredno namočen, pričakujejo tudi možnost proženja plazov.

Vencelj je v oddaji Odmevi na TV Slovenija pojasnil, da se je na varno umaknilo 13 prebivalcev - 11 na Koritnici, dva pa v Idriji pri Bači.

Na območju Baške grape so zaradi poplavljanja tako rekoč vseh vodotokov morali že v petek začasno evakuirati 15 prebivalcev vasi Koritnica in Klavže.

Sorodna novica V Baški grapi odneslo del ceste, evakuirani prebivalci so se vrnili na svoje domove

Še danes po petkovi ujmi sicer hitijo s sanacijo. Kot so za medije sporočili s tolminske občine, so med nujnimi ukrepi na terenu za izvedbo pred največjim deževjem, napovedanim za noč s četrtka na petek, med drugim čiščenje in poglabljanje strug, ureditev improviziranih grap za hudournike, zaščita s protipoplavnimi vrečami, odstranjevanje zemljine in drevja s plazečih pobočij.

Po besedah župana Červa koncesionar trenutno prioritetno ureja prekinjeno cestno povezavo med Hudajužno in Podbrdom, ki bo za osebna in intervencijska vozila prevozna najpozneje v torek. Direkcija za vode ima razpoložljivo mehanizacijo razporejeno po Baški grapi in ostaja na različnih odsekih v pripravljenosti, da ne bi ob morebitnih plazovih ostal del območja odrezan.

Teren v Baški grapi si ogleduje geolog, če bo potrjena ocena ogroženosti zaradi zdrsa plazov, stanovalce ogroženih stanovanjskih objektov čaka odreditev evakuacije.

Miha Vencelj iz Civilne zaščite Tolmin o razmerah v Baški grapi
V Baški grapi se pripravljajo na nemirno noč
Razdejanje v Baški grapi si je minule dni ogledal tudi premier Golob. Zdaj prihaja nov naval močnih padavin. Foto: Vlada RS
Razdejanje v Baški grapi si je minule dni ogledal tudi premier Golob. Zdaj prihaja nov naval močnih padavin. Foto: Vlada RS

Vodotoki bodo naraščali, morje bo poplavljalo

Tokrat res ni opozoril pred večjimi poplavami, čeprav bodo vodotoki naraščali. Kot je pojasnil hidrolog Andrej Golob z agencije za okolje, bodo ob močnejših nalivih zvečer in ponoči narasli vodotoki v zgornjem in srednjem Posočju ter v porečju Save Bohinjke. Zaradi razmočenosti tal lahko poplavijo tudi padavinska in zaledna voda ter nekatere reke in hudourniki. V torek pa bo pozornost hidrologov usmerjena na vzhod.

"V torek popoldne se bo povečal pretok Drave na vstopu v Slovenijo, tako da se bo Drava razlivala vzdolž svojega toka, v spodnjem toku pa se bodo poplavljene površine povečevale nekje do noči na sredo," je napovedal Golob z Arsa.

Znova bo poplavljalo tudi morje, a v bistveno manjšem obsegu kot pred dnevi. Potem bo sledilo 48 ur bolj umirjenega vremena, novo poslabšanje podobno torkovemu lahko pričakujemo v četrtek zvečer in v petek. Kot opozarjajo vremenoslovci, pa se nekaj podobnega lahko ponovi še v nedeljo zjutraj. "Količina padavin bo ob vseh treh vremenskih motnjah precej podobna, torej bomo verjetno izdajali nova opozorila tudi v drugi polovici tedna," je povedal Gregorčič.

Ob 21. uri so na Obali sprožili alarm zaradi visokega morja. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Ob 21. uri so na Obali sprožili alarm zaradi visokega morja. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Alarm zaradi visokega plimovanja morja

Koprski regijski center za obveščanje je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu malo pred 21. uro sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Enak pojav se je sicer zgodil že v petek, a so takrat v civilni zaščiti v Piranu poudarili, da jim je skupaj z delavci javnega podjetja Okolje uspelo z baražami zadržati morsko vodo, tako da jim je prvič uspelo v takšnih razmerah ubraniti Tartinijev trg pred poplavo.

Vremensko opozorilo za torek. Foto: Arso
Vremensko opozorilo za torek. Foto: Arso

Povečana nevarnost plazov

Na Geološkem zavodu Slovenije pa opozarjajo, da v torek zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob avgustovski ujmi.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej ob odrejeni evakuaciji.

Tla so razmočena, količina padavin bo znova velika, čeprav ne tako velika kot pred dnevi, na geološkem zavodu zato ocenjujejo, da velja nevarnost plazov predvsem v Zgornji Savinjski dolini, Baški grapi, na širšem območju Kamnika in v Poljanski dolini, čeprav se lahko, kot opozarja Tina Peternel z geološkega zavoda, plazovi sprožijo kjer koli, je za Radio Slovenija poročala Katja Arhar.

"Opozorilo velja predvsem za območja, ki so bila v nedavni ujmi prizadeta, tam lahko prihaja do reaktivacije delno saniranih ali pa nesaniranih plazov. Ljudje naj bodo pozorni na kakršne koli spremembe na vodotokih, objektih in pobočjih," je povedala geologinja Peternel.

V Kamniku vzpostavili alarmni sistem na plazu Blate

Civilna zaščita je na plazu Blate na Kamniškem v ponedeljek vzpostavila alarmni sistem, ki bo prebivalce opozarjal na morebitno plazenje. Hkrati so na območju plazu vzpostavili tudi nadzorno kamero, ki omogoča pregled nad stanjem brez stalne prisotnosti na območju, je potrdil poveljnik civilne zaščite Občine Kamnik Tomaž Zabavnik.

V prihodnjih dneh bodo ob slabi vremenski napovedi na območju plazu preventivno izvajali 24-urno dežurstvo. "Če se bo kar koli zgodilo, imamo na plazu dežurno ekipo, večkrat dnevno pa se na ustje plazu pripelje tudi dežurna ekipa iz PGD-ja Kamniška Bistrica in preveri, kakšen je pretok vode. Na podlagi tega potem sprejmemo ukrepe, če bi bila kakšna drastična sprememba," je dodal.

Zabavnik je poudaril še, da se na terenu trudijo vzpostaviti zanke, ki se bodo v primeru premika ali sprožitve plazu pretrgale. V četrtek bo teren obiskal tudi državni geolog, ki bo preveril stanje in podal nadaljnje usmeritve, je pojasnil.

Plaz Blate, ki ogroža tri naselja v občini Kamnik, je sicer v sosednji občini Cerklje na Gorenjskem, kjer po besedah župana Franca Čebulja ogroža zajetje pitne vode za osem vasi. Občini si ves čas izmenjujeta informacije in podatke o stanju na terenu in si bosta še naprej prizadevali za čimprejšnjo sanacijo plazu, je dodal Čebulj.

Damjan Krmavnar o razmerah na Kamniškem
Na plazu Blato na pobočju Krvavca vzpostavili sistem alarmiranja

Plaz v Strugah v počasnem premikanju

Plaz v Strugah, ki se počasi premika, si bosta 8. novembra ogledala geologa, prebivalci naselja pa so še naprej evakuirani, je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) povedal predstavnik prizadetih družin iz Strug Paul Orešnik.

Na plazu v Strugah se po Orešnikovih besedah ves čas nekaj dogaja, zemljino pa Savinja sproti odnaša. Več informacij, kako bodo ukrepali glede plazu oz. kakšna bo ocena glede tega, bodo prebivalci dobili predvidoma januarja. Medtem naj bi dokončno izvedeli tudi, kaj bo z njihovimi domovi, ki so jih na začetku avgusta močno načeli narasla Savinja, nanosi in plazovi.

V petek so dobili individualne ocene glede potrebne gradbene sanacije hiš, a Orešnik pravi, da se stvari iz dneva v dan poslabšujejo in da bo prej kot stroka odgovor verjetno dala narava sama. "Čas ni na naši strani. Videti je, da se bo narava odločila pred nami, pred vlado, in bo rešitev na dlani najbrž dala kar sama," je dejal Orešnik.

Po njegovih besedah so nekatere hiše od prejšnjega tedna dodatno razpokale, konec prejšnjega tedna je narasla voda dodatno spodkopala tudi jez na desni strani Savinje od plazu navzdol, nastali so tudi novi manjši usadi. Orešnik tudi meni, da bi bilo treba na plazu namestiti opozorilno alarmiranje.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Plaz ponoči ves čas opazujejo prostovoljni gasilci, pa je dejal župan občine Luče Klavdij Strmčnik. Plaz se po njegovih podatkih počasi premika, trenutno malo manj kot prejšnji teden, ko se je v eni noči premaknil za deset metrov.

Glede plazenja na območju naselja Krnica nad Lučami pa je povedal, da je deževje konec preteklega tedna ponovno zasulo območje ob eni hiši, a da so hišo rešili s pomočjo mehanizacije, ki je bila tam. Napovedal je, da bodo območje pregledali, a opozoril, da dostop do plazu s tovornjaki ni mogoč.

Potem ko je prejšnji teden v četrtek v Braslovčah odpadel sestanek pristojnih s prebivalci dela naselij Letuš in Rečica ob Savinji glede njihove poplavne ogroženosti, pa je tam sestanek sklican za ta četrtek ob 16. uri, je povedala direktorica občinske uprave občine Braslovče Natja Šketa Miser.

Že od prej je napovedano, da bodo strokovnjaki predstavili podrobnosti predvidene selitve prebivalcev letuškega levega in desnega brega Savinje na nadomestno lokacijo v Rakovlje. Gre za preselitev okoli 150 hiš, ki jih je močno prizadela avgustovska vodna ujma. Sestanek, kamor so v ujmi prizadete občane osebno povabili, bo za medije zaprt.

Znano je sicer, da del krajanov Letuša selitvi nasprotuje in se med drugim zavzema za ustrezno ureditev brežin rek Pake in Savinje.

Pogovor z direktorjem geološkega zavoda Milošem Bavcem

Eden najtoplejših oktobrov v zgodovini

Letošnji oktober je med najtoplejšimi v zgodovini meritev, nadpovprečno topla je tudi letošnja jesen, je za STA dejal dežurni prognostik na Arsu Gregorčič. Tudi ta teden bo še "pretopel", prihodnji teden pa se nakazuje možnost, da se bodo temperature spustile proti dolgoletnim povprečjem za november.

Gregorčič je dejal, da je oktober sicer prinesel nekaj dni s podpovprečnimi temperaturami, "vendar so bili vsi drugi dnevi zelo nadpovprečno topli". Prihodnji teden pa se bo atlantski hladnejši zrak prek Zahodne Evrope pomikal proti Sloveniji, topla temperaturna anomalija pa se bo odmaknila od naših krajev bolj nad vzhodni Balkan in vzhodno Evropo, vseeno pa ne bo šlo za hudo ohladitev.

Tudi slovensko morje polno nevarnih naplavin