Po besedah direktorja trboveljske cementarne Janusza Milucha cementarna trenutno obratuje na podlagi mnenja okoljskega inšpektorja, ki pravi, da sme do polnomočnosti odločbe glede okoljevarstvenega dovoljenja proizvajati cement brez uporabe alternativnih goriv. Foto: BoBo
Po besedah direktorja trboveljske cementarne Janusza Milucha cementarna trenutno obratuje na podlagi mnenja okoljskega inšpektorja, ki pravi, da sme do polnomočnosti odločbe glede okoljevarstvenega dovoljenja proizvajati cement brez uporabe alternativnih goriv. Foto: BoBo
Uroš Macerl
Macerl upa, da bo minister Bogovič v kratkem sprejel tudi aktiviste Eko kroga. Foto: MMC RTV SLO

Aktivisti Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog so na novinarski konferenci pojasnili, da je cementarna proizvajala več kot 2.000 ton klinkerja dnevno.

Predsednik Eko kroga Uroš Macerl pa je dejal, da je peč v Lafargeu omejena na proizvodnjo 1.000 ton klinkerja dnevno. Razveljavljeno okoljevarstveno dovoljenje pa je tovarni dovoljevalo proizvodnjo 1.400 ton klinkerja na dan.

"V okviru nadzora ne preverjamo kapacitete"
Eko krog je julija lani, da bi se izognil napačnim tolmačenjem, inšpekcijo za okolje zaprosil, naj pojasni, kako v Lafargeu Cementu nadzirajo kapaciteto peči in spoštovanje njenih omejitev.

Macerl je pojasnil, da so jim z inšpektorata odgovorili le, da ta nadzor opravljajo tako v okviru rednega kot tudi izrednega nadzora. Eko krog je zahteval dodatna pojasnila. Na inšpekciji za okolje pa so odgovorili, da v okviru nadzora ne preverjajo kapacitete peči oz. koliko je znašala proizvodnja klinkerja za vsak posamezen dan.

So bile čistilne naprave preobremenjene?
Macerl je prepričan, da so čistilne naprave trboveljske cementarne dimenzionirane na določeno kapaciteto proizvodnje. To pa bi pomenilo, da so bile te naprave zaradi večje proizvodnje preobremenjene, posledica pa so bili večji izpusti škodljivih izpustov v zrak.

V Eko krogu se sprašujejo, kdo je v Lafargeu Cementu odobril večjo proizvodnjo od dovoljene. Napovedali so, da bodo zadevi prišli do dna.

"Srečanje Bogoviča in Lafargea ni bilo naključje"
V Eko Krogu pa so zaskrbljeni tudi nad srečanjem novega ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča in predstavniki Lafargea Cementa, ki je potekalo že takoj prvi dan ministrovega službovanja.

Macerl je dejal, da ni šlo za nobeno naključje. Upa, da bo Bogovič v kratkem sprejel tudi aktiviste Eko kroga. Bogoviča sprašujejo, kdo je bil pobudnik sestanka in ali je bilo srečanje oz. lobistični stik prijavljen pri protikorupcijski komisiji skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

"Preseneča nas, da je uspelo tovarni s tako slabim ugledom dobiti sestanek z vami, in to na sam dan, ko ste prevzeli posle ministra. Zelo naivni bi morali biti, če bi hoteli verjeti, da gre tukaj za naključje oz. da se je delovanje Lafargea Cementa spremenilo," so aktivisti zapisali v pismu Bogoviču.

Lafarge dopolnil vlogo za okoljevarstveno dovoljenje
Lafarge Cement pa je pred dnevi na podlagi januarskega poziva Agencije RS za okolje dopolnil vlogo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Trboveljska cementarna je vlogo dopolnila na način, ki ga je od nje zahteval Arso.

Trboveljska cementarna na podlagi odločbe okoljskega ministrstva o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja že nekaj mesecev pri proizvodnji cementa ne sme uporabljati alternativnih goriv.

Vodstvo cementarne je znova poudarilo, da kakršno koli podaljševanje postopkov za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja tovarni povzroča poslovno škodo, ki skupaj z negotovim gospodarskim okoljem prihodnost cementarne postavlja pod vprašaj.