Gozdovi naj bi bili očiščeni do prihodnje pomladi, če bo vreme ugodno. Foto: Mojca Dumančič
Gozdovi naj bi bili očiščeni do prihodnje pomladi, če bo vreme ugodno. Foto: Mojca Dumančič

V zasebnih in občinskih gozdovih je bilo v žledolomu poškodovanih in za posek predvidenih 7,4 milijona kubičnih metrov dreves, v državnih gozdovih pa nekaj manj kot 1,7 milijona kubičnih metrov. Doslej so iz vseh gozdov skupaj pospravili 1,8 milijona kubičnih metrov poškodovane lesne mase iglavcev in 1,5 milijona kubičnih metrov lesa listavcev, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem.

"Sanacija poteka deloma hitreje, kot smo predvideli v sanacijskem načrtu. Z njenim potekom smo na zavodu zadovoljni," je ocenil. Podobno je menil tudi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče, ki je prepričan, da je zavod letos opravil izjemno delo, ki je imelo zelo velik učinek.

Poleg sanacije po žledolomu, v okviru katere so za zdaj skupaj posekali skoraj 3,3 milijona kubičnih metrov poškodovanega lesa, poteka ponekod tudi redna sečnja. V okviru te so od januarja do danes posekali 2,1 milijona kubičnih metrov lesa. "Skupaj je bilo letos v slovenskih gozdovih posekanih 5,3 milijona kubičnih metrov, kar pomeni 40 odstotkov več, kot beležimo te mase v normalnih zadnjih letih," je pojasnil Oražem. Sanacijo v zadnjem obdobju precej ovirata slabo vreme in razmočenost terena.

Obnova se začne marca, aprila
Glede poškodovanih gozdnih prometnic je povedal, da so praktično vse očiščene, pri gozdnih vlakah pa so pri približno 85 odstotkih. Nekaj gozdnih vlak so morali tudi zgraditi ali obnoviti - zgradili so jih dobrih 190 kilometrov, obnovili pa nekaj več kot 70 kilometrov.

Oražem ob tem pričakuje, da bo sanacija poškodovanih iglavcev večinoma končana predvidoma do prihodnje pomladi, je pa to odvisno predvsem od vremena, ki jo lahko zamakne do prihodnjega poletja. Sicer pa bodo marca začeli intenzivnejše obnavljanje poškodovanih gozdov. Po ocenah zavoda za gozdove bo treba obnoviti za približno 14.000 hektarjev poškodovanih gozdov.