O tem osirotelem medvedku so se razpisali tudi tuji mediji. Foto: Reuters
O tem osirotelem medvedku so se razpisali tudi tuji mediji. Foto: Reuters

Poudarjamo, da gre za rjavega medveda, ki je zaščitena živalska vrsta pod posebnim varstvenim režimom države in je tudi last države.

Inšpektorat za okolje in prostor
Medvedek
"Družina Logar nas vsakodnevno nadleguje, čeprav za medvedka do zdaj niso primerno skrbeli in so ga 'pokvarili'," opozarja veterinar Golob. Foto: MMC RTV SLO
Medved Mitko
Tudi danes majhen, komaj nekaj nad 50 centimetrov velik Srečko bo zrasel v velikega medveda - kakršen je Mitko s Turistične kmetije Abram na Nanosu. Foto: Turistična kmetija Abram

Že več tednov mediji spremljajo usodo malega rjavega medveda Srečka, ki spada med zaščitene živalske vrste. Družina Logar, pri kateri so inšpektorji medvedka našli, ves čas zatrjuje, da je Srečko sam prišel do njihove kmetije in da so ga s hranjenjem s kravjim mlekom rešili.

Je medvedek prišel s Kočevskega?
A na inšpektoratu za okolje in prostor zatrjujejo, da obstaja velika verjetnost, da je bil medved odvzet iz narave s storitvijo kaznivega dejanja nezakonitega lova.

Z Zavoda za gozdove Slovenije so namreč maja dobili obvestilo, da po »neuradnih podatkih in virih več med seboj neodvisnih informacij medvedek na kmetiji ne izvira iz naravnega okolja, pač pa naj bi bil prinesen iz osrednjega življenjskega območja medveda v Sloveniji – s Kočevskega – ter naj bi bil predhodno tudi že v več človeških rokah. Navedbe g. Logarja v medijih o pojavu medvedka iz narave v okolici kmetije naj torej ne bi držale

Družina prav tako ni zagotovila ustreznih pogojev za kosmatinca. Minimalni pogoji za zagotovitev ustreznih bivalnih razmer so namreč kletka v velikosti 150 kvadratnih metrov, v kateri so naravna tla, plezala in bazen z vodo, žival mora imeti na razpolago hrano rastlinskega in živalskega izvora, pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje.

Navajajo ga na 'medvedje življenje'
Inšpektorji so zato medvedka odpeljali v zavetišče na Muti, kjer ima veterinar Zlatko Golob ustrezna dovoljenja tudi za oskrbovanje medvedov. Za MMC je povedal, da ga poskušajo navaditi na življenje brez ljudi. »Neprimerna skrb zanj, množica dnevnih obiskovalcev in različne človeške navade, ki jim je bil podvržen, so mu naredile veliko škodo. Nikoli se ne bo več moral vrniti v naravo, zdaj ga počasi navajamo nazaj na to, da bi postal samostojna žival,« pravi Golob.

To je seveda težko, dodaja, saj medvedek pogreša stik z ljudmi, »zato ga dnevno še vedno malo »pocartamo«, predvsem pa ga poskušamo zaposliti s hranjenjem in gibanjem.« Prav tako ga navajajo tudi na primerno prehrano. Do zdaj je bil namreč po Golobovih besedah povsem neprimerno hranjen z mlekom, sladkarijami, jedel je tudi zraven psa.

Logarjevi se bojijo, da ga bodo usmrtili
A Logarjevi se niso sprijaznili s tem, da je medvedek v tem zavetišču. Golob pojasnjuje, da vsak dan prihajajo na Muto, Matevž Logar pa se v pismih obrača tudi na slovenske in tuje medije. Poziva ljudi, naj pišejo premierju Borutu Pahorju, ministru za okolje Roku Žarniću in na okoljski inšpektorat, saj naj bi po njegovih besedah država za medvedka odredila likvidacijo.

"Medvedku Srečku želimo le najboljše. Zanj nam ni vseeno. Preveč skrbi, odrekanja in ljubezni je bilo vloženih v njegovo preživetje, da bi zdaj prepustili birokratskemu postopku, na koncu katerega je predvidena usmrtitev," je zapisal.

»O morebitnem odstrelu niti ne razmišljamo,« pa zagotavlja veterinar Golob, ki upa, da bo medvedek v roku 14 dni do treh mesecev že v primernem azilu. Pogovarjajo se tako z zavetiščem na Nizozemskem kot tudi z zavetiščem na Hrvaškem. Prav na Hrvaško bi Srečka najraje premestil tudi Matevž Logar.

Na kmetiji Abram imajo medveda 15 let
Da skrb za medvedka, ki pa bo zrasel v veliko zver, ni enostavna, nam je povedal tudi Božo Jež s Turistične kmetije Abram na planoti Nanos, kjer so pred 15 leti sprejeli izgubljenega rjavega medveda. Za Mitka, kot so ga poimenovali, so nato pridobili vsa potrebna dovoljenja, zato je lahko pri njih tudi ostal. »To so zahtevni postopki, ki jih vodita dve ministrstvi – ministrstvo za okolje in prostor in ministrstvo za kmetijstvo. Treba je iti po poti od začetka od konca,« poudarja Jež.

Mitko ima pri njih na voljo več kot 160 kvadratnih metrov prostora, poznajo tudi njegove potrebe. »Je vsejed, hrana mora biti uravnotežena, če želiš, da je žival v kondiciji in zdrava. Meso mu že od začetka prekuhavamo, je tudi testenine, krompir, sadje, zelenjavo, kruh. Tudi kak posladek dobi, a ne preveč, saj bi mu škodil.«

Koliko jih skrb zanj stane, ne računajo, saj ga sicer ne bi imeli. Ker imajo turistično kmetijo, ga pogosto obiščejo tudi obiskovalci, sicer pa se pri njih vsako leto nenapovedano pojavita dva inšpektorja, ki preverita, kako se mu godi.

Poudarjamo, da gre za rjavega medveda, ki je zaščitena živalska vrsta pod posebnim varstvenim režimom države in je tudi last države.

Inšpektorat za okolje in prostor