Še vedno je zalitih 24 objektov. Foto: MMC RTV SLO
Še vedno je zalitih 24 objektov. Foto: MMC RTV SLO
Poplavlanje reke Unice na Planinskem polju
Reka Unica se razliva po Planinskem polju. Foto: BoBo

zadnjih 24 urah je na Planinskem polju narasla še za šest centimetrov. V prihodnjih dneh naj bi se ustalila. Hiše ostajajo zalite.
Na Planinskem polju je še 20 gasilcev in do okoli 40 vojakov, ki bodo polnili in nameščali še 2000 naročenih vreč, utrjevali nasipe ter črpali vodo iz ogroženih objektov, je razložil predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič. Če bodo ljudje potrebovali pomoč, bodo na voljo tudi za premikanje pohištva. Po potrebi bodo med izvajanjem dejavnosti gasilcev še vedno občasno zaprli cesto Logatec-Postojna.

24 objektov še vedno zalitih
Po Simšičevih besedah je še vedno zalitih 24 objektov, nekaj jih ima še težave z vodo. Kot je dejal, pa ne predvidevajo, da bi bili ogroženi novi objekti, saj se bo zaradi lepšega vremena najbrž stanje stabiliziralo. V prihodnjih dneh bistvenega naraščanja gladine vode ne pričakuje oziroma upa, da se bo voda umirila. Bo pa treba počakati, kdaj bo gladina vode začela padati.

Gladina vode je narasla tudi na Cerkniškem jezeru, in sicer se je od nedelje od 12. ure do zdaj povišala za dva in pol centimetra. Po besedah poveljnika civilne zaščite občine Cerknica Jožeta Turšiča sta dva objekta, ki sta bila ogrožena, pod nadzorom.
Tudi vas Otok ni ogrožena in je dostopna, pravi Turšič, po potrebi pa bodo še pripeljali material za dvig cestišča. Dodal je, da se voda v Rakovem Škocjanu umika, tako da bodo danes delavci elektroslužbe pregledali, ali se lahko kraj priklopi na električno omrežje.

Še vedno manj od rekorda
Zdaj bodo po njegovih besedah večinoma nadzirali stanje, v pripravljenosti pa bodo še vedno gasilci, če bo treba črpati vodo. Turšič pričakuje, da se bo raven gladine vode v torek ustalila, v sredo in četrtek pa bi lahko počasi upadala. Ob tem je dodal, da bodo zadovoljni že, če se bo voda ustalila in ne bo več naraščala. Poveljnik civilne zaščite Cerknica je še pojasnil, da je bil nivo vode pri mostu na jezeru v nedeljo popoldan 6,27 metra, kar je 28 centimetrov manj, kot je bil rekordni nivo leta 2.000.

Trenutno se pretok Ljubljanice in Krke zmanjšuje, razlivata se na poplavnih območjih ob strugi. Te poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki se bodo sicer v prihodnjih dneh počasi zmanjševale. Obseg ojezerjenih površin v Loški dolini pa se trenutno ne povečuje, je zapisano na spletni strani Občine Logatec.

Na Agenciji za okolje napovedujejo, da se bo zviševanje gladin kraških polj v naslednjih dneh predvidoma upočasnilo. Ob pričakovanih padavinah v drugem delu tedna pa se bodo gladine ponovno zvišale.

Omerzel odpovedal obisk
Napovedan je bil obisk ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela na območjih, ki so jih prizadele poplave in žledolom. Kot pa so sporočili z ministrstva, je moral svoj obisk na Notranjskem zaradi nujnih in neodložljivih obveznosti v državnem zboru prekiniti. Obisk v Logatcu, Cerknici, Starem trgu pri Ložu in Postojni je zato prestavljen, nov termin pa bodo sporočili pozneje.