Poplavljeno Planinsko polje ogroža številne hiše, zato prebivalci in reševalne službe hitijo z gradnjo nasipov iz protipoplavnih vreč. Foto: BoBo
Poplavljeno Planinsko polje ogroža številne hiše, zato prebivalci in reševalne službe hitijo z gradnjo nasipov iz protipoplavnih vreč. Foto: BoBo

Predvidene padavine v noči na četrtek bodo višino in obseg ojezerjenih površin na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini še dodatno povečale. Voda bo naraščala predvidoma vse do konca tedna.

opozorilo Agencije RS za okolje
Reka Unica, poplavljeno Planinsko polje
Na poplavljenem Planinskem polju pričakujejo dvig gladine še za od 60 do 100 cm. Foto: BoBo
Poplavljeno Planinsko polje, 17. 2. 2014
Policija poziva ljudi, naj ne uporabljajo vodnih plovil za oglede poplav, saj je to smrtno nevarno in tudi prepovedano razen za reševanje in potrebe služb, ki so za to pristojne. Vsako najmanjše gibanje na vodi namreč povzroči valovanje, ki ogroža nasipe ob hišah domačinov. Foto: BoBo

Vojaki zadnje dni, ko so določena območja po žledu prizadele še poplave, pomagajo predvsem pri nameščanju zaščitnih vreč, da ne bi bilo vdora vode do hiš. Na nekaterih mestih so sicer uspešni, ponekod pa se spopadajo s težavami predvsem zaradi naraščanja gladine voda, je pojasnil obrambni minister.

Bitko s poplavami bijejo v številnih krajih. Do vasi Jakovice se danes po cestah ne da več priti. Voda je zalila nasipe, v vas Laze, kjer so prebivalci brez pitne vode, pa je na pomoč prispelo več reševalnih služb.

Iz Slovenske vojske so že v jutranjih urah prišli na pomoč z dvema čolnoma in 34 vojaki, ki so pomagali postavljati protipoplavne vreče na območju, kjer je voda že začela groziti, da bo zalila hišo na najnižji točki ceste pod šolo v Lazah. Voda je sicer že vdrla v osem stanovanjskih hiš, ogrožene so še vsaj štiri hiše in nekaj gospodarskih poslopij.

Namestitev za ogrožene družine
Predstavniki civilne zaščite so si čolna skupaj s potapljači znova ogledali, kaj se dogaja na površju Planinskega polja, Cerkniško jezero trenutno ogroža dva objekta, taborniki iz Logatca pa obiskujejo domačine in jim s pomočjo medobčinskega redarja, ki je v teh izrednih razmerah poplav Planinskega polja zadolžen za prevoz, dovažajo podarjeno ustekleničeno pitno vodo. Poleg vode pa domačinom prinašajo tudi letake z novicami, ki jih je štab zbral in pripravil za distribucijo med domačine na do njih najprijaznejši način.

Občina Postojna je za ogrožene družine s Planinskega zagotovila možnost nastanitve v Hotelu Sport ali v Gozdarski šoli v Postojni, zapisano na spletnih straneh občine.
Za nastanitev se lahko stanovalci ogroženih hiš dogovorijo v interventni pisarni v Gasilskem domu Planina med 7. uro zjutraj in 19. uro zvečer, lahko pokličejo tudi na številko 112 ali pa županovega pooblaščenca Ivana Žnidaršiča - do zdaj je možnost nadomestne nastanitve izkoristila le ena družina.

Občina vse stanovalce ogroženih objektov poziva, naj stvari premaknejo v višja nadstropja. Na območju Planine je voda že dosegla 15 hiš, koliko hiš bo še ogroženih, pa bo odvisno od dviga vodne gladine Unice.

Čolnarjenje se lahko slabo konča!
Med Ivanjim selom in Lazami se je gladina vode že nevarno zvišala, zato policija svari radovedneže, naj ne obiskujejo prizadetih območij. Vožnja s čolni pod daljnovodi, ki so vnovič pod napetostjo, ni dovoljena, bodo pa pristojne službe poskrbele, da bodo daljnovodi izklopljeni, če bo treba organizirati nujne poti.

V normalnih razmerah so vodniki približno sedem metrov nad tlemi, zato hoja in normalna vožnja pod vodniki nista nevarni. V trenutnih razmerah zaradi naraslih voda pa je na posameznih mestih več kot polovica droga pod vodo, kar pomeni, da je razdalja med gladino vode in vodniki zmanjšana na vsega od dva do tri metre. "To pa že pomeni resno nevarnost električnega udara, ki je v večini primerov smrten," opozarjajo na Elektru Ljubljana.

Policija pa glede na razmere na Planinskem polju prosi vse, naj ne prihajajo na poplavljeno območje le zato, da bi si to ogledali, saj s tem ogrožajo sebe, pomembno pa je tudi, da lahko pristojne službe čim bolj nemoteno opravljajo delo na prizadetem območju.

Hkrati policija poziva ljudi, naj ne uporabljajo vodnih plovil za oglede poplav, saj je to smrtno nevarno in tudi prepovedano razen za reševanje in potrebe služb, ki so za to pristojne. Vsako najmanjše gibanje na vodi namreč povzroči valovanje, ki ogroža nasipe ob hišah domačinov, kršitve pa bodo policisti ustrezno obravnavali, sporočajo s Policijske uprave Koper.

Predvidene padavine v noči na četrtek bodo višino in obseg ojezerjenih površin na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini še dodatno povečale. Voda bo naraščala predvidoma vse do konca tedna.

opozorilo Agencije RS za okolje