Vodostaj več rek je kritično nizek. Na fotografiji izsušen bajer Šinkov Turn pri Mengšu. Foto: BoBo
Vodostaj več rek je kritično nizek. Na fotografiji izsušen bajer Šinkov Turn pri Mengšu. Foto: BoBo

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je predsednik Ribiške družine Ljubno ob Savinji Gregor Križnik državnemu sekretarju Dariju Krajčiču predstavil stanje vodotokov na območju ribiške družine in ukrepe, ki so jih sprejeli zaradi njihovega nizkega vodostaja.

"V poletnem času se vedno pojavi obdobje nizkega vodostaja, razmere so po navadi na meji sprejemljivega za življenje rib. Že leta v takih razmerah omejujemo ribolov na jutranje in pozne popoldanske ure. Letošnje poletje so razmere zaradi odsotnosti padavin in vročine res izredne, zato smo že 19. julija samoiniciativno popolnoma prepovedali ribolov ter ustavili prodajo ribolovnih dovolilnic," je dejal Križnik.

Državni sekretar Darij Krajčič. Foto: BoBo
Državni sekretar Darij Krajčič. Foto: BoBo

Presenetil jih je pozitiven odziv tako gostov kot tudi članov ribiške družine, saj nihče ni zahteval vračila denarja za neizkoriščene dovolilnice, je dodal Križnik in poudaril, da se precej gostov k njim vrača že vrsto let in da cenijo njihovo skrb za okolje.

Pohvala za proaktivno delovanje

Krajčič je pohvalil proaktivno delovanje ribiške družine in njeno vlogo pri ozaveščanju ribičev, turistov in okoliških prebivalcev. "Na ministrstvu te ukrepe ocenjujemo zelo pozitivno, saj jih je ribiška družina sprejela pravočasno, hkrati pa ima zelo pomembno vlogo pri ozaveščanju ribičev, gostov in tamkajšnjih prebivalcev. Ključno pa je, da so se ukrepi sprejeli na lokalni ravni," je dejal.

Predsednik ribiške družine je ob obisku predstavil tudi sodelovanje z lokalnimi skupnostmi na tem območju, saj so jim občine prisluhnile in nemudoma izvedle vse ukrepe, ki so v njihovi pristojnosti, kot sta prepoved plovbe in poziv občanom k smotrni rabi vode.

Vodostaji kritično nizki, ribe poginjajo

Gozdni in lovski načrti

Krajčič je obiskal tudi gozdnogospodarsko območje Nazarje, kjer se je udeležil javne razgrnitve osnutka gozdnogospodarskega in lovskoupravljavskega načrta območja, ki ju je izdelal Zavod za gozdove Slovenije, so ločeno sporočili z ministrstva.

Prvi načrt za gozdnogospodarsko območje Nazarje je bil izdelan za obdobje 1971–1980 in je določil temeljne prioritete pri gospodarjenju z gozdovi. Tokratni območni načrt pa se prvič presoja v postopku celovite presoje vplivov na okolje, zato bo hkrati z javno razgrnitvijo osnutka načrta potekala tudi javna razgrnitev okoljskega poročila in dodatka za varovana območja.

"Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozdravljamo dejstvo, da je vidik podnebnih sprememb pomemben sestavni del gozdnogospodarskih in lovskoupravljavskih načrtov. Požari na Krasu in suša so dokaz, da so te realnost in da je nujno okrepiti odpornost slovenskih gozdov. Dobra stran načrta za Nazarje je, da ustrezno upošteva podnebni vidik ter socialno in okoljsko vlogo gozdov. Naš temeljni cilj pa je, da naredimo gozdove kar se da odporne na družbene in okoljske izzive," je dejal državni sekretar.

Javnost lahko poda pripombe

Da ima javnost v času javne razgrnitve priložnost podati vsebinske pripombe, je po njegovem mnenju še posebej pomembno na območjih, kot je Nazarje, kjer je večina gozdov v zasebni lasti. "Menimo, da je ta možnost premalo izkoriščena, zato vse deležnike pozivamo, naj se seznanijo z načrti in podajo vsebinske pripombe," je dejal.

Osnutek območnega načrta je v javni razgrnitvi od 26. julija do 2. septembra, javna obravnava pa bo 26. avgusta v Domu kulture Nazarje, so še sporočili.