V Mariboru bo voda dražja za desetino, v Ljubljani pa v kratkem ni pričakovati višjih položnic za vodo. Foto: EPA
V Mariboru bo voda dražja za desetino, v Ljubljani pa v kratkem ni pričakovati višjih položnic za vodo. Foto: EPA

"Glede tega smo v Ljubljani pravzaprav na varnem. Podobno kot ležijo arabske države na nafti, leži Ljubljana na vodi. Tako da bojazni s pomanjkanjem pitne vode v Ljubljani pravzaprav ni," miri vodja sektorja za vodovod pri družbi Voka Snaga Jože Tomec. Se pa recimo v vodarni Kleče pozna, da je sušno obdobje, ravni podzemne vode so nekoliko nižje, ampak daleč od najnižjih, ki so jih izmerili v preteklosti, pravijo pri Voki Snagi. A kljub temu vsaj v Ljubljani za zdaj ni treba posebej varčevati z vodo, vode bo po predvidevanjih dovolj, tudi če bo suša trajala še mesec ali dva.

Slovensko vodovodno omrežje

Po podatkih Statističnega urada je bilo leta 2020 celotno vodovodno omrežje v Sloveniji dolgo 34.038 kilometrov. Skoraj vsa voda za javni vodovod, 97,6 odstotka, se je načrpala iz podzemnih virov. Gospodinjstva so porabila 84,5 milijona kubičnih metrov vode, vsak prebivalec pa v povprečju 58,2 kubičnega metra.

Ponekod omejitve pri porabi vode

V zahodnem delu države se tako rekoč vsako poletje ubadajo s pomanjkanjem vode. "Severna Primorska, Vipava, Obala, tukaj pa že zaznavajo predvsem pri manjših vodnih virih upad gladine. V Novi Gorici so za nekatere vodne vire že napovedali nekatere omejitve. Podobno je na Obali, v vseh štirih občinah. Vemo, da so omejitve porabe pitne vode. Tako da če se bo ta vročina nadaljevala, bodo sledili tudi naslednji ukrepi," poudari Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije. A poznavalci zagotavljajo, da na splošno v Sloveniji pri preskrbi z vodo v prihodnjem desetletju ni pričakovati večjih težav.

Podražitve pri oskrbi z vodo neizogibne

V povprečju je voda sorazmerno poceni: tisoč litrov vode stane 0,744 evra. "Vode se v Sloveniji ne plačuje, voda je brezplačna. Plačuje se priprava vode in pa distribucija. S tega vidika ne moremo govoriti, da je v Sloveniji voda draga," poudarja Zupanc. Pritisk na ceno vode je tako posreden, prek vse dražje cene električne energije, ki poganja vodne črpalke in zagotavlja, da iz pip priteče voda. Zato bo postopno večji tudi znesek na položnici. O tem smo povprašali v mariborski mestni občini, kjer bo voda dražja za desetino. V Ljubljani pa v kratkem ni pričakovati višjih položnic za vodo.

Kakšna je oskrba z vodo v Sloveniji?