Voda
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 9 glasov Ocenite to novico!
Mura
Reka Mura je prihranila "najhujše". (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Krka
Tako je leta 2015 Krka poplavila Kostanjevico. Letos (vsaj za zdaj) očitno ne bo tako. Foto: Goran Rovan

V Pomurju so se izognili "najbolj črnemu scenariju", tudi Krka ni dosegla hiš

Vremenske nevšečnosti po obilnem dežju
20. september 2017 ob 12:01,
zadnji poseg: 20. september 2017 ob 15:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

V Pomurju so se razmere po obilnem dežju, ki je povzročil nekaj težav, normalizirale. Reka Krka, ki sicer spodnjem toku ponoči še naraščala, ni dosegla pragov najnižje ležečih hiš kostanjeviškega otoka, njen pretok pa se bo popoldne ustalil.

V Pomurju je ponoči nehalo deževati, tako da se razmere umirjajo. Ljudje, ki so v strahu pred poplavami pričakovali minulo noč, so si nekoliko oddahnili, vsekakor pa jih danes čaka veliko dela s čiščenjem kleti in drugih prostorov, ki jih je včeraj tako kot številne odseke cest zalivala voda, je za Radio Slovenija poročala Lidija Kosi.

Ponoči se na srečo ni uresničil najbolj črni scenarij, na katerega so bili v mnogo krajih pripravljeni poleg ogroženih prebivalcev tudi gasilci in pripadniki civilne zaščite. Ti so imeli tako v Prekmurju kot v Prlekiji v torek polne roke dela, saj so meteorne vode silile v hiše, gospodarska poslopja, na ceste, polja. Ponoči so se klici na telefonsko številko 112 nekoliko umirili, še vedno pa je nekaj vode na posameznih odsekih cest na Goričkem, za promet pa je zaprta cesta skozi Spodnje Ivanjce v občini Gornja Radgona. Sprožati so se začeli tudi zemeljski plazovi.

Za včerajšnje poplave zlasti na Goričkem ljudje krivijo neočiščene jarke oziroma struge potokov in poudarjajo, da kot lastniki ob vodotokih lahko zaradi zaščitenih naravovarstvenih območij posegajo zgolj do struge. "To je katastrofa. Nič ti zeleni ne pustijo. Čistiti potoke, urejati vodne poti in to je to. Drugo pa nič ne pomaga. Na žalost," je povedal Vanče Lazarovski iz Prosenjakovcev.

A pri Direkciji Republike Slovenije za vode zatrjujejo, da v celoti uresničujejo oziroma izvajajo svoje načrte. Očitno pa jih bodo morali popraviti, saj vsako močnejše deževje povzroča enake težave.

Krka se bo umirila
Na Dolenjskem so gasilci ponoči nameščali protipoplavne vreče pri ogroženih stanovanjskih hišah v Novem mestu, v okolici Škocjana, Šentjerneja in Žužemberka. V Dobravi pri Škocjanu so lastnikom pomagali prestaviti pohištvo v višje prostore. Zaradi poplav je zaprtih nekaj lokalnih cest. V drugem delu noči posredovanj ni bilo več, kar kaže na umirjanje razmer, je o razmerah v Posavju za Radio Slovenija poročala Suzana Vahtarić.

Reka Krka se je v Kostanjevici ponoči začela razlivati čez bregove. Najprej je poplavila najnižji, severni del otoka, kjer je cesta v naselje zaprta, stanovanjskih hiš ni zalilo.

Stekanje zalednih vod in dež, ki ni ponehal pozno v noč, se najbolj poznata v Kostanjevici na Krki, kjer Krka dosega 380 centimetrov. Z močnim pretokom 344 kubičnih metrov na sekundo je že ponoči začela zalivati cesto na severnem delu Kostanjevice na Krki. Gasilci so dežurali vso noč. "Cesta je zaprta. Je poplavilo, a hiš trenutno še ne ogroža. Manjka še deset, 15 centimetrov, raste še okoli dva centimetra na uro. Dopoldne bo še malo naraščalo. Upam, da se bo dovolj zgodaj ustavilo," je povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Robert Zagorc.

Ker so padavine sredi noči pojenjale in Krka narašča počasneje, hiš še niso dodatno ščitili. Če bo treba, so pripravljeni. Na opozorilnem pretoku je tudi reka Sotla v Rakovcu, ki poplavlja kmetijske površine, prav tako je opozorilni pretok v Jesenicah na Dolenjskem dosegla reka Sava, ki počasi narašča, a jo gorvodno očitno uravnavajo na jezovih hidroelelktrarn. Pomembno je: na sotočju s Krko še ni opozorilnega pretoka in ne ovira iztoka reke Krke.

Ponoči so imeli gasilci kar nekaj dela, v Brežicah in Dobovi ter okolici so črpali vodo iz stanovanjskih objektov ter jaškov. Na sevniškem pa so gasilci iz Tržišča v kraju Pijavice sinoči z dvorišča pred stanovanjsko hišo prečrpali 48 kubičnih metrov meteorne vode. Zaradi razmočenosti terena se bojijo plazov.

VIDEO
Ljubljana še naprej poplavno ogrožena
VIDEO
Poplave se umirjajo
VIDEO
Hiš v Kostanjevici ni poplavilo
VIDEO
Poplave v Prekmurju
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Nozniprst
# 20.09.2017 ob 15:00
Seja je že bila, ponoči, po dolgem predenju, riganju in mlatenju prazne slame, ter po veliko pretečene vode so izglasovali izredni poplavni davek na vso pretečeno in stoječo vodo, na vsako padlo kapljo dežja ( za katero bo potrebno dokazat, da je pada ) in bo obdavčeno vse skupaj z okoli 20% bruto na vseh prihodkih, plače, penzije in socialni transferji.
Tako da, končno so na neki izredni seji sprejeli nekaj pozitivnega, nekaj pametnega.
Encefalitis
# 20.09.2017 ob 14:14
Kje pa je zdaj IZREDNA SEJA?
Kazalo