Sardele in sardoni v slovenskem morju izginjajo, ugotavljajo ribiči. Foto: BoBo
Sardele in sardoni v slovenskem morju izginjajo, ugotavljajo ribiči. Foto: BoBo
Slovenski ribiči: Sardele izginjajo

Ribiči tako želijo svoja plovila poslati kar v razrez, saj s takšnim ulovom ne morejo preživeti, opozarjajo. Obalne ribarnice so medtem v teh dneh solidno založene, kar nekaj pa je tudi domačega ulova, je za TV Slovenija poročal Dean Jelačin. "Oče je bil danes ponoči zunaj in se lovi tako, vsega po malo. Kakšne muškatne hobotnice, kalamari so že začeli, tigraste kozice so zdaj krasne," je naštela Melita Glavina iz družinskega podjetja Nevimar. Na vprašanje, kako pa je s sardelami in sardoni, je odvrnila, da zadnje čase slabo.

Sveže jih dobivamo iz Hrvaške, je pojasnil Fabio Steffe, ki z družinskim podjetjem Levante vodi ribarnico in upravlja ribiški barki, s katerima so imeli že lani skromen ulov. "Nalovili smo 20 ton, medtem ko letos 7 ton vse skupaj, seveda plave ribe," je primerjal Steffe. Pred dobrimi tremi desetletji so jih vsi slovenski ribiči skupaj v letu dni nalovili skoraj sedem tisoč ton, lani pa le še 42 ton ali 165-krat manj. "Še Hrvati so hodili sem, ker je bilo toliko sardele v zalivu. Zadnjih pet let pa je vse hujše in hujše," se je spominjal Vili Jerman iz ribarnice Jerman.

Po letu 2011 strmo navzdol
"Prelomnica je bilo leto 2011-2012, ko so na razrez odšla plovila Riba 1 in Riba 2," pa je pojasnil ribiški inšpektor Robert Smoje. Vse pogosteje se omenja tudi uvedba kvot, s katerimi bi omejili ribolov na sardele. "Slovenija je v zadnjih letih ujela zelo malo sardel in sardonov in če bi na osnovi teh podatkov določali kvoto, bi bila ta kvota za Slovenijo zelo majhna, kar bi ogrožalo nadaljnji razvoj ribištva," je nadaljeval Bojan Marčeta z zavoda za ribištvo.

Že tako zdesetkana flota bi se lahko v prihodnje še zmanjšala. "Smo dali vlogo za razrez, ker je tako nemogoče živeti, ker mora imeti ena barka, ki se ukvarja s plavo ribo, vsaj šest ljudi zaposlenih, kar pomeni, da je to nemogoče izvajati v Sloveniji," je črnogledo sklenil Steffe. Ribiči zato kličejo na pomoč državo, da bi jim s subvencijami pomagala ohraniti to dejavnost.

Slovenski ribiči: Sardele izginjajo