Stanje v nedeljo popoldne je povsod, kjer izvajajo meritve, slabo oz. zelo slabo. Foto: Zajem zaslona
Stanje v nedeljo popoldne je povsod, kjer izvajajo meritve, slabo oz. zelo slabo. Foto: Zajem zaslona

"Šele vremenska fronta, ki nas bo prešla v ponedeljek popoldne, bo ta prah sprala iz ozračja oz. ga odrinila proti vzhodu," je dejal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

Ob prisotnosti puščavskega prahu v ozračju so koncentracije prašnih delcev v zraku precej povišane, še posebej delcev PM 10, nekoliko manj delcev PM 2,5. Po navadi je teh delcev več v zraku zaradi kurjenja in zaradi prometa, zadnja dva dni pa je večina teh delcev v ozračju zaradi prisotnosti puščavskega prahu iz severne Afrike.

Meteorolog Brane Gregorčič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Meteorolog Brane Gregorčič. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot kažejo podatki s spletne strani Arsa, so bile v soboto koncentracije delcev PM 10 nad mejno vrednostjo 50 mikrogramov na kubični meter zraka povišane v skoraj vseh krajih, kjer so postavljene samodejne merilne postaje.

V soboto najslabši zrak v Črni na Koroškem

Podatki, ki sicer niso še dokončno potrjeni, ob tem kažejo, da je bila najvišja dnevna vrednost delcev PM 10 v soboto izmerjena v Črni na Koroškem, znašala je 102 mikrograma na kubični meter zraka.

Ob povišanih koncentracijah prašnih delcev v zraku je priporočljivo prilagoditi oz. zmanjšati dejavnosti na prostem.

Izboljšanje glede koncentracij prašnih delcev v zraku bo prinesel dež. Danes bo nekaj dežja predvsem v zahodni polovici Slovenije in v tem dežju bo pomešan tudi puščavski prah. "Ko se bodo luže posušile, bomo to gotovo videli," je še dejal Gregorčič.

Ponedeljek prinaša dež

V ponedeljek bo dež najprej v zahodnih krajih, kjer se bo krepil in se sredi dneva in popoldne selil proti vzhodu, prešla nas bo vremenska fronta. Temperature bodo tudi v ponedeljek sprva kar visoke, ob dežju in prehodu fronte pa se bo popoldne nekoliko ohladilo.

Toplo vreme se bo tako začasno končalo, a nov dotok zelo toplega zraka lahko, kot kaže, pričakujemo ob koncu prihodnjega tedna. Vmes bo pa bolj aprilsko, je še dodal Gregorčič.
Temperature so zadnje dni precej nadpovprečne, niso pa rekordne za mesec marec pri nas. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 16 do 24, na severozahodu okoli 12 stopinj Celzija.