Gradnja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj vedno znova buri duhove. Foto: BoBo
Gradnja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj vedno znova buri duhove. Foto: BoBo

Nevladni organizaciji Focus in Environmental Law Service sta v pritožbi Bruslju zapisali, da so slovenske oblasti pri izdaji gradbenega dovoljenja za TEŠ 6 prekršile 33. člen direktive o zajemanju in skladiščenju ogljika.

Pritožbi so priložili poročilo o izvedbi ocene izvedljivosti zajemanja in skladiščenja ogljika v primeru TEŠ-a 6. Poročilo je pripravila mednarodna okoljska nevladna organizacija Bellona Foundation v sodelovanju z Environmental Law Service. Avtorji poročila ugotavljajo vrsto nepravilnosti v izvedenih študijah, v skladu s katerimi naj bi TEŠ 6 upošteval standarde na področju zajemanja in skladiščenja ogljika. Med nepravilnostmi so nepreglednost izvora podatkov, na primer glede ocen stroškov, in slaba analiza.

So ogrožena tudi finančna sredstva?
"Gre za to, da ocena izvedljivosti zajemanja in skladiščenja ogljika ni bila takšne kakovosti, kot jo zahteva evropska zakonodaja, bila je opravljena pozno v procesu in slovenska vlada je zavrnila njeno ponovno preučitev. Vse to je v nasprotju z evropsko zakonodajo," je v Bruslju pojasnil predstavnik Environmental Law Service Martin Fadrny.

Prepričan je, da lahko nespoštovanje zakonodaje med drugim pomeni tveganje za financiranje projekta, saj evropske finančne institucije, ki slovensko vlado podpirajo pri projektu, morajo delovati v skladu z evropsko zakonodajo. To sta sicer Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Projekti, kot je TEŠ 6, bodo dolgo stali, zato morajo biti narejeni dobro
Ko so projekti, kot je TEŠ 6, enkrat zgrajeni, bodo verjetno stali več desetletij, zato je pomembno, da so zgrajeni v skladu s standardi glede zajemanja in skladiščenja ogljika, saj bodo sicer "ogljikove časovne bombe, ki bodo potrošnike ali davkoplačevalce stale veliko denarja", je poudaril direktor Bellone Eivind Hoff in dodal: "Temu se želimo izogniti, zato je tako pomembno, da države res spoštujejo zahteve EU-ja, da morajo biti vse nove elektrarne ustrezno ocenjene glede izvedljivosti zajemanja in skladiščenja ogljika."