Pogodba o poroštvu TEŠ-u mora biti sklenjena do 24. novembra. Foto: MMC RTV SLO
Pogodba o poroštvu TEŠ-u mora biti sklenjena do 24. novembra. Foto: MMC RTV SLO

To je donosen projekt, ki se bo sam odplačeval. Vsi trendi kažejo, da je proizvodnja električne energije donosen posel. Ne vem zakaj je ne bi prodajali, tako kot iz Slovenije prodajamo dele za avtomobile

Bojan Kontič (SD)
Golobič meni, da se že kažejo obrisi velike koalicije. Foto: BoBo

TEŠ 6 je Patria te vlade.

Franci Kek (Zares)
Andrej Vizjak
Vizjak meni, da je prepozno, da bi ustavili izgradnjo TEŠ-a 6. Foto: MMC RTV SLO

Zakon o poroštvih TEŠ-u je razdelil poslance tudi znotraj posameznih strank. Od 66 navzočih poslancih na glasovanju jih je 31 zakon podprlo, 14 jih je bilo proti.

Po glasovanju je Francu Juri (Zares) poudaril, da niso navdušeni nad referendumom, ampak menijo, da je prav, da se o takem poroštvu izreče tudi zainteresirana javnost. Zatrdil je, da ustavitev projekta ne more podražiti samega projekta, ker ga ustavlja. Alternativ je po njegovem mnenju dovolj.

Bojan Kontič (SD) je povedal, da je vlada vodila politiko tako, kot jo je. Ob tem je pripomnil, da je ministrstvo za gospodarstvo vodila stranka Zares. Meni, da bi prekinitev projekta pomenila, da za denar, ki je bil za dela na šestem bloku že porabljen, ne bi dobili nič, zato so tudi podpisali zakon o poroštvu.

Kontič je v imenu predlagateljev zakona že uvodoma povedal, da so se za predlog zakona odločili po tem, ko je vlada sprejela odločitev, da odločanje o poroštvu za TEŠ 6 ne spada med tekoče posle, ki jih trenutno opravlja. Poudaril je, da je namen zakona preprečiti, da bi zastal največji slovenski projekt, ki ga po njegovem brez škode ni več mogoče ustaviti.

Prepričan je, da je zakon nujno treba sprejeti zaradi ekonomskih in specifičnih energetskih razlogov. "To je donosen projekt, ki se bo sam odplačeval. Vsi trendi kažejo, da je proizvodnja električne energije donosen posel. Ne vem, zakaj je ne bi prodajali, tako kot iz Slovenije prodajamo dele za avtomobile," je izpostavil.

Vizjak: Posledice zaustavitve projekta bi bile nepopravljive
Andrej Vizjak
(SDS) je poudaril, da je bil projekt TEŠ 6 zasnovan v času konjunkture in da takrat ni bilo pomislekov o njegovi smotrnosti. Po nastopu krize je Vizjak, kot trdi sam, opozarjal predsednika vlade Boruta Pahorja, da je treba razmisliti o izvedbi projekta, vendar naj bi bile njegove pobude zavrnjene.

Danes pa je po njegovem prepozno, da bi projekt TEŠ 6 ustavili. Takšna poteza naj bi imela, zaradi pogodbenih kazni, ki bi nastopile ob enostransko prekinjenih pogodbah, nepopravljive posledice.

Golobič: Kažejo se obrisi koalicije 60+
"Imamo opravka z ugrabitvijo države v pravem pomenu besede," je Gregor Golobič v imenu Zaresa komentiral že sam sklic izredne seje. Ob tem je dodal, da se glede na sodelovanje SD-ja in SDS-a pri sklicu te seje, ki je po mnenju Zaresa sploh ne bi smelo biti, že kažejo obrisi koalicije 60+.

Projekt je v vseh pogledih nevzdržen in ukinitev tega projekta ne glede na stroške je po Golobičevem mnenju boljša odločitev kot nadaljevanje. "Posledica te zaslepljenosti, te ugrabitve države je, da bo elektrika še dražja in da ne bo nobenega denarja za druge, ekološko vzdržne projekte obnovljivih virov," je dejal.

V LDS-u imajo močno zeleno komponento in diskusije okoli projekta, je poudaril Anton Anderlič in dodal, da bodo v poslanski skupini zakon podprli. Odločitev je pojasnil z besedami, da ne morejo prispevati glasov k ustavitvi nečesa, kar je "na poti k realizaciji".

Bogovič: Škandalozno, da se vlada ne opredeli do poroštva
"Človeku pride na misel, da smo na koncu neke sezone, ko se je začela razprodaja. Kot da zapiramo trgovino in napišemo na tablo 'skonto'. Ta trgovina je naša država Republika Slovenija," je opozoril Franc Bogovič (SLS). Prepričan je, da je projekt že od samega začetka voden nepravilno, naravnost škandalozno pa se mu zdi, da se vlada do poroštva projektu ni opredelila in da poslanci jemljejo zadevo v svoje roke.

Zatrdil je, da v SLS-u glede zakona ne bodo glasovali enotno, saj bo sam poroštvu nasprotoval, predsednik poslanske skupine SLS-a Jakob Presečnik pa je celo med predlagatelji zakona.

Vili Rezman je dejal, da bo večina nepovezanih poslancev glasovala proti zakonu o poroštvu za TEŠ 6, saj menijo, da gre za "čisto preprosto zvijačo". Poudaril je, da bi morala o projektu še pred nezaupnico odločati vlada, pa tega ni storila. "Vlada bi tudi danes lahko predstavila svoje mnenje. Morala bi ga, pa se temu izogiba. Noče podstaviti hrbta za tako zgrešene projekte," je prepričan.

Jelinčič: 80 odstotkov projekta v rokah tujcev
"Poslanci DeSUS-a smo sopodpisniki predloga za razpis seje, kar pomeni, da bomo zakon podprli," je zatrdil Anton Urh, ki je prepričan, da je treba projekt odgovorno podpreti zaradi vseh pozitivnih posledic njegove uresničitve. Poudaril je, da je tiste, ki so ali bodo želeli gradnjo bloka 6 izkoristiti za lastno korist, treba sankcionirati.

Zmago Jelinčič (SNS) je prepričan, da je pri postopku odločanja o zakonu "vlada spet prevalila odgovornost na parlament". Projektu SNS ostro nasprotuje, saj menijo, da je predrag in da se bo končna cena zaradi "pogoltnih gospodov, ki sedijo tudi v parlamentu", še povišala in bo po ocenah predsednika SNS-a dosegla 2,5 milijarde evrov.

Gradnji nasprotujejo tudi, ker so prepričani, da bo slovenski del pri naložbi 20-odstoten, kar po njihovem mnenju pomeni, da bodo 80 odstotkov šlo "k tujcem, ki ne bodo zaposlovali Slovencev, ampak Poljake". Dodal je, da ne izključuje možnosti, da v TEŠ-u 6 ne bodo kurili šoštanjskega lignita, ampak "dvakrat cenejši indonezijski premog, ki bo še povišal končne izpuste CO2".

Germič je zavrnil predlog Zaresa za prekinitev seje
Zaresov poslanec Franco Juri je pred začetkom razprave iz zgoraj navedenih razlogov predlagal prekinitev seje, vendar je predsednik DZ-ja Ljubo Germič njegov predlog zavrnil.

Iz Komisije za preprečevanje korupcije so medtem sporočili, da so na podlagi zapisov v medijih glede problematike TEŠ-a 6 in sprejemanja zakona o poroštvih na lastno pobudo začeli postopek preverjanja morebitnega nezakonitega lobiranja oz. nespoštovanja Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije glede poročanja o lobističnih stikih.

Gre sicer za državno poroštvo za posojilo, ki ga je Termoelektrarna Šoštanj najela pri Evropski investicijski banki. Za financiranje 1,3-milijardnega projekta je namreč najela za 550 milijonov evrov posojil, 200 milijonov evrov pa je pridobila pri Evropski banki za obnovo in razvoj. Od 550 milijonov evrov, najetih pri EIB-ju, naj bi država s poroštvom jamčila za 440 milijonov, medtem ko je TEŠ 110 milijonov evrov zavaroval z bančnim poroštvom. Državna poroštvena pogodba mora biti sklenjena do 24. novembra.

SMS - Zeleni za referendum o TEŠ-u 6
V društvu Focus med tem opozarjajo na nevarnosti čezmerne koncentracije CO2-ja v ozračju. Pripravili so tudi kratek film, s katerim izražajo nasprotovanje projektu TEŠ 6, "saj bo ta s sežiganjem lignita do leta 2054 v ozračje prispeval k povečanju koncentracije CO2 v zraku. Ta že sedaj presega 392 ppm (delcev na miljon), treba pa jo je zmanjšati pod 350 ppm".

V Gibanju za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) pa so na poslanke in poslance naslovili pismo, ki so ga naslovili "Naredite konec politiki izsiljevanja! Projekt TEŠ 6 zaklepa našo prihodnost", v katerem izražajo svoje nestrinjanje s projektom TEŠ 6.

"Trošenje državnega denarja za netransparentno, predrago, umazano in zastarelo investicijo bomo preprečili z zakonodajnim referendumom s podpisi državljanov, za kar smo že začeli postopke," pa napovedujejo v stranki SMS - Zeleni.

To je donosen projekt, ki se bo sam odplačeval. Vsi trendi kažejo, da je proizvodnja električne energije donosen posel. Ne vem zakaj je ne bi prodajali, tako kot iz Slovenije prodajamo dele za avtomobile

Bojan Kontič (SD)

TEŠ 6 je Patria te vlade.

Franci Kek (Zares)