Lani je bilo podanih nekaj čez 430 prošenj za dovoljenje za gojenje industrijske konoplje, letos pa jih imajo na ministrstvu že 550. Kar pomeni, da industrijska konoplja pri nas pokriva že 600 ali več hektarjev kmetijskih površin. Foto: EPA
Lani je bilo podanih nekaj čez 430 prošenj za dovoljenje za gojenje industrijske konoplje, letos pa jih imajo na ministrstvu že 550. Kar pomeni, da industrijska konoplja pri nas pokriva že 600 ali več hektarjev kmetijskih površin. Foto: EPA

Kmetijski minister Dejan Židan je v petek podpisal pravilnik, ki dovoljuje uporabo industrijske konoplje v prehranske namene, veljati pa bo začel v torek. Židan je povedal, da je skupaj s somišljeniki iz civilne družbe to birokratsko oviro skušal odpraviti že od leta 2011, ko je bil sprejet pravilnik, ki je dopuščal lažje gojenje te vrste konoplje.

Od takrat pri nas na tem področju opažamo hitro rast. Lani je bilo podanih nekaj čez 430 prošenj za dovoljenje za gojenje industrijske konoplje, letos pa jih imajo na ministrstvu že 550. Kar pomeni, da industrijska konoplja pri nas pokriva že 600 ali več hektarjev kmetijskih površin.

Slovenska konopljina semena
Židan je tudi sprejel predstavnike civilne iniciative Ekoci, ki so mu izročili semena industrijske konoplje za vpis v ohranjevalno listo semen določenih vrst te konoplje iz Prekmurja, Savinjske doline in Gorenjske. Gre za semena, ki so jih zanesenjaki na manjših gredicah ohranjali več let in bodo tudi v prihodnosti omogočala sejanje semen slovenske, ne le uvožene konoplje.

Kmetijski minister je pojasnil, da slovenska semena ne predstavljajo le naše zgodovine, ampak so pomembna tudi zaradi genske raznolikosti. Semena bodo zdaj poslali na testiranje v kmetijski inštitut. "Če bodo ustrezala minimalnim pogojem, bomo storili vse, da se vpišejo na evropsko sortno listo," je napovedal Židan.

Predstavnica iniciative Ekoci Irena Rotar je izrazila upanje, da bo inštitut takoj pristopil k izvedbi postopka. Gre namreč za semena, ki so bolje prilagojena našemu okolju in za rast ne potrebujejo fitofarmacevtskih sredstev.

Iniciativa Ekoci sicer bedi tudi nad gibanjem Štafeta semen, v kateri lahko sodeluje vsak, ki najmanj 11 zrn semen poseje, 11 zrn izmenja, 11 pa jih pošlje v gensko banko. Predstavniki Ekoci so Židanu in njegovi ekipi danes podelili tudi priznanje za tvorno sodelovanje v štafeti in pri urejanju statusa konoplje. Priznanje je tudi zahvala za "zgledno" sodelovanje z nevladnimi organizacijami.