Ker koruze drugod po Sloveniji še niso sejali, lahko čebele rešimo, opozarjajo čebelarji. Foto: MMC RTV SLO
Ker koruze drugod po Sloveniji še niso sejali, lahko čebele rešimo, opozarjajo čebelarji. Foto: MMC RTV SLO

Ker je med najverjetnejšimi vzroki za številne pomore čebel v Pomurju kemična substanca klotianidin z neonikotinoidi na semenu koruze, je minister za kmetijstvo začasno prepovedal uporabo teh semen ter nekaterih pesticidov.

Med 16.000 družinami čebel v Pomurju jih je bilo v zadnjih dneh prizadetih 2.500, težave pa ima 45 od 600 tamkajšnjih čebelarjev. V panjih, kjer se pojavljajo zastrupitve čebel, je stopnja pomora od 10- do 50-odstotna, je povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki se je sešel s predstavniki pristojnih služb, da bi čim prej ukrepali.

Ministrstvo za kmetijstvo je zato danes prepovedalo promet in uporabo fitofarmacevtskih sredstev poncho FS 600 rdeč, cruiser 350 FS in cruiser 70 WS. Odredba prepoveduje tudi uporabo biscaya in fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo aktivne snovi klotiniadin, imidakloprid in riametoksam na semenu koruze in oljne ogrščice.

Rezultate iz Nemčije še čakajo
Minister je pojasnil, da je glede na sedem izvidov pomorjenih čebel najverjetnejši vzrok klotianidin. Pričakuje tudi rezultate analize semen koruze, ki so jo poslali v nemške laboratorije, in tako bodo dobili tudi podatke, ali so bila semena pravilno obdelana ali ne.

Policijska uprava Murska Sobota je znova prejela prijavo o pomoru čebel. Čebelarju je v čebelnjaku z 200 panji izven naselja Bakovci poginilo okoli 30 odstotkov pašnih čebel.

Iz previdnosti so na ministrstvu že sprejeli ali napovedali začasno prepoved uporabe semena, ki je obdelano z neonikotinoidi in registriranimi pripravki, omejitev uporabe sredstva biscay za oljno ogrščico v času cvetenja zaradi mogočega sinergijskega delovanja z drugimi sredstvi in povečanje vzorčevanj v čebeljih panjih, kjer zdravstvenih težav ni, da bi ugotovili, kakšno je splošno stanje.

Med 16.000 družinami čebel v Pomurju jih je bilo v zadnjih dneh prizadetih 2.500, težave pa ima 45 od 600 tamkajšnjih čebelarjev. Foto: MMC RTV SLO
Med 16.000 družinami čebel v Pomurju jih je bilo v zadnjih dneh prizadetih 2.500, težave pa ima 45 od 600 tamkajšnjih čebelarjev. Foto: MMC RTV SLO

Židan pripravljen spremeniti zakonodajo?
"Treba pa je povedati, da čebele niso pomembne samo zaradi gospodarstva. Čebele so indikator tega, v kakšnem okolju živimo, zato je zelo pomembno, da je vzrok, zakaj so umrle, povsem jasen, da je krivec jasen in da krivce tudi kaznujemo. Če pa je treba vmes še kakšno zakonodajo spremeniti, pa bomo to tudi naredili," je minister dejal pred sejo vlade.

Kot je znano, je minister za kmetijstvo v času prejšnje vlade Iztok Jarc leta 2008 prepovedal uporabo klotianidina, a je njegov naslednik Milan Pogačnik na podlagi analize Kmetijskega inštituta Slovenije prepoved odpravil.
Židan je že napovedal, da bo zahteval pojasnila, zakaj se je to zgodilo, prihodnji teden pa bo odločil tudi, ali bo ukrepal zoper Pogačnika.

V poslanski skupini SDS-a zahtevajo nujno sejo parlamentarnega odbora za kmetijstvo, na kateri bi obravnavali razloge in odgovornost za pomor čebel v Pomurju. Predlagajo tudi, da se iz uporabe v kmetijstvu izločijo vsa fitofarmacevtska sredstva, ki ogrožajo zdravje čebel in ljudi.

Direktor Fitosanitarne uprave RS Jože Ileršič je pojasnil, da ni znano, kolikšen delež semen koruze je bil sporno obdelan, saj do teh podatkov nimajo dostopa. Dodal je, da je bila leta 2008, ko se je zgodil prav tako množičen pomor čebel, z insekticidi obdelana tretjina semen.

Kmetijska inšpekcija in veterinarska uprava sta po pomorih preverjali izvor semena koruze, njegovo obdelanost in način sajenja. Foto: Bobo
Kmetijska inšpekcija in veterinarska uprava sta po pomorih preverjali izvor semena koruze, njegovo obdelanost in način sajenja. Foto: Bobo

Pomori čebel na različnih območjih Pomurja
V zadnjih nekaj dneh so se v Pomurju zgodili veliki pomori čebel na različnih koncih pokrajine. Čebelarji so umiranje čebel opazili v Brezovcih, Dolnji Bistrici, Radencih, Puconcih, Lipi, Dolnjem Lakošu, Čentibi, Lendavskih goricah in Benici, piše na spletni strani Uprave RS za reševanje in zaščito. Čebelarji so sicer prepričani, da je pomorov čebel še več, a jih vsi čebelarji niso prijavili.

Kmetijska inšpekcija in veterinarska uprava sta po pomorih preverjali izvor semena koruze, njegovo obdelanost in način sajenja. Odvzeli so tudi vzorce mrtvic (umrlih čebel), cvetnega prahu in oljne ogrščice, kjer čebelarji v tem obdobju najpogosteje pasejo čebele.

Čebelarji pozivajo k prepovedi
Čebelarska zveza Slovenije je pristojne že v torek pozvala, da takoj prepovejo sejanje tretirane koruze in drugih fitofarmacevtskih sredstev, ki so nevarni čebelam. Menijo, da lahko zdaj, ko je vzrok znan, pomore v drugih delih Slovenije, ker koruze še niso začeli sejati, preprečijo.