Pred zadnjim predvolilnim tednom javnomnenjska anketa kaže na 2. krog volitev. Foto: RTV SLO
Pred zadnjim predvolilnim tednom javnomnenjska anketa kaže na 2. krog volitev. Foto: RTV SLO
Graf - stranke
NSi-ju ne bi več uspelo priti v parlament. Foto: Inštitut Mediana

Inštitut Mediana je anketo izvedel za RTV Slovenija.

Predsedniški kandidati na tričetrt kampanje

Raziskava, izvedena je bila s telefonskim anketiranjem med 26. in 30. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 611 anketirancev, tako kaže, da 17 odstotkov volivcev ne ve, koga bi volili, oz. tega ni želelo razkriti. Devet odstotkov jih je odgovorilo, da bi volili kakšnega drugega kandidata.
Gledano po spolu so Milanu Zveru bolj naklonjene ženske (razmerje moški : ženske znaša 45 : 55), medtem ko so drugima kandidatoma oba spola enako naklonjena. Pahorja bi v največjem številu volili državljani med 18. in 34. letom (37 odstotkov), za Zvera pa bi volilo 32 odstotkov volivcev v tem starostnem razponu. Türka imajo najbolj v čislih volivci, starejši od 49. leta (43 odstotkov).
Pahor priljubljen tudi na desnici
Sodeč po izobrazbeni strukturi so volivci z nižjo izobrazbo bolj naklonjeni Zveru, medtem ko volivci z višjo izobrazbo nekoliko bolj podpirajo Türka. Glede na strankarske preference izsledki pokažejo malce (ne)presenetljivo sliko. Türk ima tako največjo podporo med volivci PS-ja (65), Zver med volivci SDS-a (53) in Pahor med volivci SD-ja (57). Vendar ima Pahor močno podporo tudi med volivci SDS-a, saj so v strukturi volivcev predstavljali kar 22 odstotkov.

Sicer pa številke kažejo, da nihče izmed kandidatov ne bi pobral več kot 50 odstotkov glasov volivcev, kar kaže na zelo verjeten drugi krog volitev. Tega bi se sicer zagotovo udeležilo 53 odstotkov, verjetno pa 23 odstotkov vprašanih. Po 10 odstotkov je bilo tistih, ki se volitev verjetno oz. zagotovo ne bi udeležili. Štirje odstotki so odgovorili, da ne vedo, ali bodo ali ne bodo odšli na volišča.

Spremljajte volilno dogajanje na MMC-jevem podportalu Predsedniške volitve 2012
.
Drugo soočenje kandidatov na TV Slovenija bo v torek, 6. novembra. Vodila ga bo Tanja Gobec.
.
Na volilno nedeljo bomo takoj po zaprtju volišč objavili izide vzporednih volitev. Bodite z nami!

SD in PS v vodstvu, NSi bi izpadel iz DZ-ja
Na vprašanje »Katero stranko bi volili, če bi bile prihodnjo nedeljo volitve poslancev v državni zbor?« je po 16 odstotkov odgovorilo PS in SD, 13 odstotkov vprašanih pa bi svoj glas namenilo stranki SDS. SLS bi prejel šest, DeSUS pet, DLGV štiri in NSi tri odstotke glasov.

Zadnjemu, če bi bile volitve danes, torej ne bi več uspelo priti v DZ. LDS-u bi uspelo dobiti dva odstotka glasov, medtem ko bi SNS in TRS pobrala po en odstotek glasov. Za nobeno od navedenih strank se ne bi odločilo zajetnih 34 odstotkov volivcev.

Inštitut Mediana je anketo izvedel za RTV Slovenija.

Predsedniški kandidati na tričetrt kampanje