Tomaž Celestina je novinar Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Celestina je novinar Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Danilo Türk
Borut Pahor in Danilo Türk sta si na koncu segla v roke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

K temu je vsekakor treba dodati tudi to, da je poraženec volitev Danilo Türk šele v sklepnem delu kampanje pokazal nastope, ki so kazali, da si vnovičnega mandata res želi, ne moremo pa mimo tega, da se je politična desnica med dvema levima kandidatoma odločila za tistega, ki je po njihovem manjše zlo.

Danila Türka pred porazom ni rešilo niti to, da je v drugem krogu kampanje do skrajnosti zaostril odnos do vlade. Tisto, kar bi lahko skrbelo ljudi v njegovem štabu, je to, da je po nekaterih analizah včeraj doma ostala kar tretjina tistih, ki so ga volili v prvem krogu.

Čas za prave analize res šele prihaja, res pa je tudi, da si je Türk zaradi takšnega pristopa najverjetneje prislužil zelo odločno glasovanje proti sebi na politični desnici. Borut Pahor ostaja zvest samemu sebi, njegova kampanja z njim v osrednji vlogi je očarala Slovenijo, ostaja pa tudi dejstvo, da je gotovo najboljši retorik med zdaj dejavnimi slovenskimi politiki. Široka koalicija levih in desnih podpornikov ter to, da so bili njegovi podporniki bolj disciplinirani, pa nosita zaslugo za res prepričljivo zmago.

Je pa res tudi nekaj drugega, in sicer to, da smo sinoči slišali stavek, ki je celotno dogajanje zadnjih mesecev umestil tja, kjer so ga številni videli in na to tudi opozarjali. Stavka ni izrekel niti zmagovalec volitev niti poraženec, pač pa predsednik vlade, ki je prišel v novinarsko središče pozdravit novega predsednika države. Janez Janša je namreč dejal, da zdaj, po teh predsedniških volitvah, upam, da bo vlada dobila več manevrskega prostora za normalno delo. Borut Pahor se bo moral krepko potruditi, da bo pokazal, da je predsednik vseh državljanov, torej tudi tistih, ki protestirajo proti vladnim ukrepom, ki breme varčevanja nalagajo zlasti na ramena najrevnejših.

Meja med koketiranjem z Janševo vlado in dejanskim opredeljevanjem do konkretnih ukrepov, ob tem, da govori, kako je med kampanjo začutil pravi utrip Slovenije, se bo enkrat hočeš-nočeš morala izostriti. Stavki "Skupaj bomo na nebo vrnili zvezde, po katerih hrepenimo" političnega in socialnega nezadovoljstva žal ne bodo izkoreninili, niti na ravni pristojnosti predsednika republike.

Tomaž Celestina, Radio Slovenija