Ban Ki Mun je vesel, da bo lahko sodeloval s človekom, ki ima dolgoletne izkušnje z delom v ZN-u. Foto: EPA
Ban Ki Mun je vesel, da bo lahko sodeloval s človekom, ki ima dolgoletne izkušnje z delom v ZN-u. Foto: EPA
Danilo in Barbara Türk
Danilo Türk je prepričal večino volivcev v Sloveniji. Foto: EPA

Generalni sekretar ZN-a je v pismu novoizvoljenemu predsedniku zapisal še, da bodo Türku pri opravljanju njegovega novega dela zagotovo koristili znanje in izkušnje iz prve roke, ki jih je pridobil med svojim službovanjem v ZN-u.

Ban Ki Mun je Türku zaželel še "moči in poguma med pripravami na prevzem novih pomembnih nalog" in dodal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja s svojim starim znancem.

Čestitke nekdanjega šefa
Danilu Türku je ob zmagi na predsedniških volitvah po telefonu čestital tudi nekdanji generalni sekretar ZN-a in Türkov nekdanji sodelavec Kofi Annan. Annan in Türk sta govorila o načrtih za prihodnost in o morebitnem obisku nekdanjega vodje mednarodne organizacije v Sloveniji.

Kofi Annan je tudi po odhodu iz ZN-a zelo dejaven, saj svetuje svetovnim voditeljem in vladam o različnih mednarodnih vprašanjih, sodeluje pa tudi z Evropsko unijo, zato je Türku zaželel še veliko sreče pri slovenskem predsedovanju Uniji.

Čestitke zasule novega predsednika
Čestitke Türku iz tujine se kar vrstijo. Poleg Ban Ki Muna in Kofija Annana so mu čestitali še predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, nemški predsednik Horst Köhler, nemška kanclerka Angela Merkel, predsednika Češke in Italije Vaclav Klaus in Giorgio Napolitano ter predsednika Bolgarije in Portugalske Georgi Parvanov in Anibal Cavaco Silva. Čestitke so prišle tudi iz Latinske Amerike, saj se je čestitkam Türku pridružil tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.

B. T.