Jože Andrejaš je povedal, da je njegova odločitev za kandidaturo začetek nove poti v njegovem življenju. Foto: EPA
Jože Andrejaš je povedal, da je njegova odločitev za kandidaturo začetek nove poti v njegovem življenju. Foto: EPA
Pogovor z Jožetom Andrejašem

Andrejaš je v MMC-jevi spletni klepetalnici še dejal, da je sredinski kandidat, odprt za predloge tako z leve kot z desne, res pa njegova stališča nekoliko bolj sovpadajo z levico. Svoj program je strnil v nekaj točkah: gre mu za človekove pravice, socialno državo, tehnološki razvoj in skrb za okolje.

Poudarek na marginaliziranih skupinah
Ob tem je omenil še, da je socialna država pojem, ki se pogosto zlorablja v politične namene, sam pa se namerava zavzemati predvsem za socialno državo v dejanjih: če bo izvoljen, se bo tako zavzemal za marginalizirane skupine, kot so invalidi, pozoren bo na skrito dogajanje za štirimi zidovi, skušal pa bo zmanjšati tudi socialne razlike v družbi in medgeneracijske razlike.

Jože Andrejaš pa se je opredelil tudi do nekaterih aktualnih tem, kot so bolonjska reforma v visokem šolstvu ter odnosi s sosednjo Hrvaško. Bolonjska reforma je po njegovem potrebna, kljub temu, da je zvezana z nekaterimi krivicami, denimo, da bodo nekateri študentje zgubili na klasifikaciji. Na vprašanje, ali podpira nedeljivost Piranskega zaliva je odgovoril pritrdilno, obenem pa dodal, da "ne vrag, le sosed bo mejak". Obenem pa se mu zdi, da bi dialogi lahko potekali bolj konstruktivno kot do sedaj.

Košarka: "Pričakujem uvrstitev v zadnji del prvenstva"
V prostem času se Andrejaš rad ukvarja s športom, posebno rad plava in igra namizni tenis. Povedal je tudi, da spremlja evropsko prvenstvo v košarki in se veseli uspehov naše ekipe.

Na vprašanje o podpori je povedal, da je zbral že blizu 2000 glasov. O sokandidatih je dejal, da tudi etablirani politiki niso nepremagljivi: "Če je gora videti še tako visoka, jo je mogoče preplezati."

Pogovor z Jožetom Andrejašem